Koronavírus betegtájékoztatók

INFORMÁCIÓ A KORONAVÍRUSRÓL (COVID-19) SCLEROSIS MULTIPLEXBEN SZENVEDŐ BETEGEKNEK
 

A Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikája és a Brit Sclerosis Multiplex Társaság ajánlása alapján

Frissítve: 2020.03.16

A koronavírus terjedését szorosan követjük. Bár a helyzet folyamatosan változik és sok a bizonytalanság, az alábbiakban közölt javaslatunkat a rendelkezésre álló adatok alapján alakítottuk ki és folyamatosan frissítjük az rendelkezésre álló információk alapján.

Gyakorlati Tanácsok

Ahogy a betegségben nem szenvedőknek javasoljuk,  a sclerosis multiplexben szenvedőknek is azt javasoljuk, hogy gyakran mossanak kezet  és ha az lehetséges, akkor legalább egy méter távolságot tartsanak olyan emberektől akik köhögnek. Tartsák be a magyar kormány operatív törzsének ajánlásait.

Azok a betegek, akik a sclerosis multiplexen kívül más krónikus betegségben is szenvednek, (pl.: szív-érrendszeri betegségek, cukorbetegség) különös figyelemmel kell követniük ezeket az ajánlásokat.

Ha úgy gondolja, hogy Ön elkapta a koronavírus fertőzést, akkor telefonon lépjen kapcsolatba a háziorvosával.

Betegségmódosító kezelések és a koronavírus

Jelenidő szerint az az álláspontunk, hogy a sclerosis multiplexben szenvedő betegeknek nem kell abbahagyniuk a betegségmódosító kezelésüket a vírusveszély miatt.

Ahogy ez a sclerosis multiplexre egyébként is igaz, a koronavírusból eredő rizikó nagy változatosságot mutat beteg és beteg között és több olyan dologtól függ mint a betegség tünetei, egyéb társbetegségek.

Az alábbiakban az egyes betegségmódosító kezelésekhez tartozó rizikókat értékeljük. Ezeket általános iránymutatásnak szánjuk, ami hasznos lehet az egyes betegek rizikójának meghatározásában valamint segítséget nyújthat, hogy mikor kell szakorvosi segítséget kérnie.

Copaxone, Aubagio, Tecfidera, Betaferon, Rebif, Avonex és Tysabri

Glatiramer acetate (Copaxone), teriflunomide (Aubagio), dimethyl fumarate (Tecfidera) és beta-interferonok (Betaferon, Rebif, Avonex) általánosságban biztonságosabbnak gondolhatók mint a többi betegségmódosító kezelés, mert nincsen immunszuprimáló (az immunrendszert gyengítő) hatásuk. Ehhez hasonlóan azt javasoljuk, hogy a natalizumab (Tysabri) kezelésben részesülő betegek folytassák a kezelésüket. A helyzet alakulását folyamatosan nyomon követjük és ajánlásainkat frissítjük.

Lemtrada, Mavenclad és Ocrevus

Ha alemtuzumab (Lemtrada), cladribine (Mavenclad) vagy ocrelizumab (Ocrevus) kezelés kezdő vagy következő adagját fogja kapni akkor beszéljen a neurológusával és meg kell fontolniuk a kezelés elhalasztását, mert ezek a gyógyszerek gyengítik az immunrendszerét. A halasztás különösen indokolt lehet abban az esetben ha a kezelés második vagy harmadik adagját kapja. Pár hónapnyi halasztás ezen gyógyszerek esetében nem valószínű, hogy a betegsége progressziójához vezetnek. Mielőtt azonban elhalasztaná a kezelést feltétlenül egyeztessen a kezelőorvosával, mert lehet, hogy a rizikófaktorok mérlegelése után úgy döntenek, hogy a kezelés indítása/folytatása indokolt vagy más betegségmódosító kezelés mellett döntenek.

Gilenya

Fontos, hogy a fingolimod (Gilenya) kezelés növeli a rizikóját, hogy a vírus vagy más fertőzések súlyosabb formában jelentkezzenek Önnél beleértve a koronavírust is. Ha azonban Ön már szedi a Gilenya tablettát, akkor annak abbahagyása a sclerosis multiplex fellángolását okozhatja. Ez a legtöbb esetben meghaladja a vírusfertőzés rizikóját. Ha azonban a Gilenya kezelést most kezdenék el akkor meg kell fontolni egy másik betegségmódosító kezelés indítását.

Siponimod, ofatumumab, rituximab és őssejt kezelés

A siponimod (Mayznet), ofatumumab (Arzerra) és rituximab (Mabthera) jelenleg nem használatosak Magyarországon sclerosis multiplex kezelésére. Ezek a kezelések növelhetik a koronavírusra fertőzés esetén a rizikót ezért az indítását a neurológusával részletesen egyeztetni kell és csak egyedi mérlegelés után indítható.

Az őssejt kezelés során egy intenzív kemoterápiás kezeléssel kiirtják a beteg immunrendszerét és a saját őssejtek visszaadásával újranövesztik azt. Ez a kezelési mód nagyon legyengíti a szervezet védekezőképességét átmentileg és ezért ezt a kezelés elhalasztását meg kell fontolni. Magyarországon ezt a kezelést, a hatékonyságáról szóló nem elégséges bizonyítékok miatt általánosságban sem ajánljuk.

Az Emberi Erőforrások Miniszterének ajánlása alapján a  egészségügyi vészhelyzet alatt a sclerosis multiplexben szenvedő betegeinkkel telefonon tartjuk a kapcsolatot. A stabil állapot esetén, ha új panasz nem jelentkezik, akkor a recepteket elektronikusan juttatjuk el Önöknek.

Ha állapotában jelentős romlást észlelne, akkor természetesen soron kívüli vizsgálatot biztosítunk. Ebben az esetben az ambulanciánkat telefonon keressék meg és egyeztessenek időpontot.

Ha szüksége lenne részletesebb információra akkor keresse meg kezelőorvosát, telefonon vagy elektronikus levélben.

 


TANÁCSOK EPILEPSZIÁVAL ÉLŐ BETEGEK SZÁMÁRA A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY (COVID-19) IDEJÉRE

  1. A legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésükre, ezért:
    - ellenőrizzék az otthoni készletet és legalább 2 heti tartalék legyen otthon!
    - Javasolt egyszerre 3-4 havi adag felíratása és kiváltása, lehetőleg elektronikus (e-recept) formában
    - amennyiben az epilepszia ellenes szereken kívül egyéb gyógyszereket is szed rendszeresen, azok együttes kiváltása javasolt, így lecsökkenthetőek az érintkezések száma az ellátó egészségügyi személyzettel és patikákkal. Amennyiben az adott ellátó gyógyszertár esetén van lehetőség a gyógyszerek házhozszállítására, kérjük ezt vegyék igénybe.
  2. Ha a háziorvos részére kiállított gyógyszer-felírási javaslat vészhelyzet időtartama alatt jár le, akkor az automatikusan meghosszabbodik!
  3. Eddigi adatok alapján a koronavírus általánosságban nem rontja az epilepsziabetegséget. Vírusos megbetegedéseket kísérő lázas állapotok felnőttkorban csak igen ritkán provokálhatnak epilepsziás rosszullétet az arra fogékony betegeknél.
  4. Klinikánkkal való kapcsolattartás részletei a honlapunkon

 

 

INFORMÁCIÓ A KORONAVÍRUS (COVID-19) JÁRVÁNYHELYZETTEL KAPCSOLATBAN AUTOIMMUN MYASTHENIA GRAVISBAN SZENVEDŐ BETEGEKNEK

http://www.aok.pte.hu/docs/neuro/file/Betegtajekoztatok/Informacio_COVID-19-el_kapcsolatban_myasthenia_gravis.pdf

 

CPAP ÉS COVID TÁJÉKOZTATÓ ALVÁSI APNOE (OSAS) SZINDRÓMÁBAN SZENVEDŐ BETEGEINK RÉSZÉRE

http://www.aok.pte.hu/docs/neuro/file/Betegtajekoztatok/OSAS_COVID_CPAP.pdf