Az egység összes munkatársa

Dr. Pál Endre

Dr. Pál Endre

Ph.D., habilitált

egyetemi docens

Neurológiai Klinika

Telefon: 72/533-128, *0777

Neuropatológia Tanszék vezető

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Pál Endre

A vékony-rost neuropathia (SFN) a polyneuropathiák egy speciális típusa, ahol az Adelta és C rostok szelektív károsodása alakul ki, a klinikai tüneteket ennek megfelelően a neuropathiás fájdalom uralja.

A munka célja a Neurológiai Klinika beteganyagának elemzése: az idiopathiás és a szekunder SFN betegek összegyűjtése, az etiológiai faktorok elemzése. A vizsgálat során kiértékeljük a punch biopsziával nyert mintákat és összevetjük a klinikai adatokkal. A neuropathiás tüneteket nemzetközileg elfogadott pontozó skálákkal rögzitjük, valamint elkészítjük a betegek kvantitatív sensoros vizsgálatát.

Témavezető: Dr. Pál Endre

A munka során elemezzük az ALS betegek klinikai kórlefolyását, elektrofiziológiai, izombiopsziás és MRI vizsgálati
eredményeit.

Témavezető: Dr. Pál Endre

A munak során a Neurológhiai Klinika által gondozott dystrophia myotonicás betegek klinikai, genetikai és szövettani (izombiopsziás) leleteinek elemzése történik.

Témavezető: Dr. Tóth Márton

Társtémavezető: Dr. Pál Endre

Gyógyszerrezisztens epilepsziás betegek rezektív epilepsziasebészeti műtétét követően keletkezett mintáik kórszövettani feldolgozása. Az alapdiagnosztikán felül immunhisztológia is a metodikai tárban szerepel. A festéseket a tudomány legújabb eredményeinek megfelelően szükség esetén megújítjuk.

Témavezető: Dr. Pál Endre

A munka célja dystrophia myotonicában szenvedő betegek comb és lábszárizomzatának morfológiai elemzése, kvantitativ mérések és betegség progressziójának követése

Témavezető: Dr. Pál Endre

A munka során a Neurológiai Klinika mitochondrialis betegeinek szindrómákba sorolása, regiszter készítése, az izombiopsziás minták elemzése.

Témavezető: Dr. Pál Endre

A munka során megismerkedhetnek a myopathiák klinikai vizsgálatai protokolljával, elsősorban a funkcionális vizsgálatokkal (kvantitativ izomerő mérés, 6 perces járásteszt, stb.) és az izombiopszia értékelésével. A Neurológiai klinika myopathiás betegeinek regiszter készítése.

Témavezető: Dr. Pál Endre

A munka célja, hogy összefoglaljuk a Neurológiai Klinikán diagnosztizált és kezelt paraneoplasiás szindrómás betegek klinikai adatait. A munka magában foglalja mind a központi idegrendszeri (pl. cerebellaris degeneráció, limbicus encephalitis), mind a perifériás idegrendszeri (pl. neuropathia, Lambert-Eaton szindróma, myositis) kórképeket. A munka során összegyűjtjük a klinikai adatokat, a kivizsgálási stratégiát áttekintjük, a lehetséges specifikus (immun) diagnosztikai teszteket értékeljük.

Témavezető: Dr. Pál Endre

A munka célja, hogy az elmúlt évek során, a Neurológiai Klinikán diagnosztizált polyneuropathiás betegek anyagát áttekintsük.

Az elektrofiziológiai vizsgálatok alapján a betegeket axonalis, vagy demyelinisatios csoportba soroljuk, majd az elkészített kiegészítő vizsgálatok alapján etiológiai szerint osztályozzuk betegeket.

Összehasonlítjuk a tünetek eloszlását a különböző típusokban, a liquorvizsgálat eredményét, valamint a kezelésre adott választ.

A későbbiekben specifikus biomarker vizsgálatokat tervezünk a betegek liquor és serummintáiból, azaz ELISA módszerrel mérünk neurofilament fehérjét, ami az axonjárosodásra ad információt, myelin fehérjéket (pl. MOG, MAG, )valamint a "nodopathiákban" szerepet játszó ellenanyagokat (pl. gangliozid, Neurofascin, CNTN2, NF155, NF186).