Hospice-Palliatív Tanszék bemutatkozása

 

Az Alapellátási Intézet és a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány együttes és összehangolt szakmai, oktatói és kutatói munkájának eredményeként az országban elsőként 2012.  megalakult a Hospice-Palliatív Tanszék. A tanszék a hospice-palliatív szemlélet és gyakorlat megvalósítását, valamint továbbfejlesztését tartja fő feladatának regionális, országos és nemzetközi szinten. E célokat a graduális és posztgraduális oktatási, képzési programok fejlesztésével, az ellátási formák bővítésével, a szabályozási és finanszírozási rendszer kialakításában való együttműködéssel, valamint hazai és nemzetközi kutatási programok kidolgozásával és az azokban való részvétellel kívánja elérni.

A posztgraduális képzés keretein belül egyrészt minden rezidens számára kötelező jelleggel oktatjuk a pallíativ olrvoslást az ún. Törzsképzési tanfolyamon. A Családorvosi kötelező szinten tartó tanfolyamokon külön blokkban bővithetik a háziorvosok a palliatív ismereteket. Félévente szervezzük a Palliatív licenc vizsgafelkészítő tanfolyamot, melyen  az érdeklődők 80 órás elméleti képzés során elsajátithatják a palliatív licenc vizsgához szükséges  követelményeket, valamint megszerezhetik a palliativ licence vizsgát is.

A Tanszék jövőbeli céljai között szerepel a palliatív orvoslás, kötelező tantárggyá alakítása a graduális oktatásban, valamint a hospice-palliatív ellátási formák teljes integrálása az egészségügyi és a szociális és ellátó rendszerbe. Az egyetemi kapcsolatok mellett különösen fontosnak tartjuk más oktatási intézményekkel, ellátó és civil szervezetekkel való együttműködést is.

Az Előzetes Egészségügyi Rendelkezésről szóló információk itt találhatóak meg: 

Előzetes Egészségügyi Rendelkezés