A zöldhályog hete – március 6-12.

2022. március 10.

Március 6-a a glaukóma, ismertebb nevén a zöldhályog világnapja. A világnapot először 2008-ban rendezték meg a Glaukóma Világszervezet és a Glaukómás Betegek Világszervezetének kezdeményezésére, célja a lakosság széles körű felvilágosítása a betegségről, a rettegett vakság megelőzésének lehetőségeiről. Idén - a világnaphoz igazodva - március 6-a és 12-e között tartják a glaukóma hetét. A zöldhályog olyan betegségcsoport elnevezése, melynek közös jellemzője a látóidegrostok pusztulása.

A rostpusztulás kialakulhat a magas szembelnyomás következtében mechanikai úton, és/vagy keringési zavar következtében is. Kezelés hiányában a látás fokozatosan és visszafordíthatatlanul vész el. Az egyetlen bizonyítottan hatásos beavatkozás a szemnyomás csökkentése. Az idegrostok nem képesek megújulni, ezért azok megőrzése, a prevenció a legfontosabb feladat.

Dr. Csutak Adrienne, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Szemészeti Klinikájának igazgatója a zöldhályog kapcsán elmondta: „A kórkép előfordulási gyakorisága a 40 éves korosztályban kb. 2%, azonban a kor előrehaladtával fokozatosan növekszik, és a 70 éves korosztályban már majdnem minden tizedik embert érint a betegség. Világviszonylatban ez a második vaksági ok, ezért nagyon fontos a megelőzés, és a rendszeres szemvizsgálatokon való részvétel”.

Veszélyeztetett a 40 év feletti korosztály is, elsősorban azok, akiknek az elsőfokú rokonai körében van zöldhályogos, illetve akiknél mértek magasabb szemnyomás értéket, nagy fokban rövidlátók, nagy fokban távollátók, cukorbetegek, szteroid tartalmú gyógyszert szednek, szemsérülést szenvedtek vagy szisztémás érrendszeri betegségben szenvednek.

A tudomány jelen állása szerint a már kialakult károsodások visszafordíthatatlanok, de korai felismeréssel és megfelelő kezeléssel a progresszió mértéke lassítható. Ennek mértékét csak rendszeres szemészeti kontrollvizsgálat során lehet felmérni. Pécsett, a Szemészeti Klinikán a 72/504-260-as telefonszámon várják a vizsgálatra jelentkezőket.

Forrás:

PTE

Fotó:

UnivPécs/Csortos Szabolcs