Köszönő oklevelet kapott dr. Wiegand Norbert és dr. Patczai Balázs a zalaiak Semmelweis-napján

2022. július 12.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház Semmelweis-napi ünnepségén a kórház Ispita Alapítványa a zalai egészségügyért végzett munkájáért dr. Szilvás Rudolf Emlékérmet adományozott dr. Palkovics László ipari és technológiai miniszternek. A zalaegerszegi traumatológiai osztály újjászervezéséért köszönő oklevelet kapott dr. Wiegand Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikájának igazgatója, és dr. Patczai Balázs, a klinika igazgatóhelyettese.

Dr. Palkovics László beszédében kiemelte: a zalaegerszegi kórház az egyik szívügye, amelynek vezetése és szakmai közössége mindent elkövet, hogy a városban és a megyében élők minél jobb ellátást kaphassanak. Hangsúlyozta, hogy a modern, versenyképes gazdaság építése csak úgy képzelhető el, ha az egészségügyi ellátás színvonala megfelel a 21. századi elvárásoknak. A 2023-as központi költségvetésről szóló törvényjavaslatban már 2670 milliárd forinttal szerepel az egészségügy. Minden területére több forrás jut: lesz fedezete a további fejlesztéseknek. Az orvosok, szakdolgozók bérére pedig a következő évben több mint négyszer annyit fordítanak, mint 2010-ben.

Dr. Gasztonyi Beáta főigazgató a „Semmelweis-év” történéseit felidézve elmondta, hogy a traumatológiai osztály átmeneti megszűnését követően dr. Palkovics László felsőoktatásért is felelős miniszter hívó szavára a PTE Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikájának igazgatója és helyettese koncepciót dolgozott ki az együttműködésre. Pécsről folyamatos váltásban érkeztek a kiváló traumatológusok, hogy átadják sebészeti tudásukat és munkamódszerüket. Időközben elérhető közelségben került a kihelyezett traumatológiai tanszék létrehozása, melynek elindítását – dr. Patczai Balázs vezetésével – 80 millió forinttal segítette a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A PTE Általános Orvostudományi Karának kihelyezett kardiológiai, a szívsebészeti és a gasztroenterológia tanszéke már tavaly ősszel megkezdte munkáját. A szívsebészet számára a diagnosztikai és minimál-invazív beavatkozásokra alkalmas eszközök beszerzésére csaknem 90 millió forintot biztosított az ITM. A kardiológiai tanszéken is hamarosan megvalósítanak eszközfejlesztést. A Richter Egészségváros rendezvényen a gyógyszergyártó cég közel 7,5 millió forintot adományozott, amit a neurológia osztály multifunkciós ultrahangkészülékének a megvásárlására különítettek el. Az építési beruházások között megemlítette az orvos- és nővérszálló 600 millió forintos belső rekonstrukcióját, valamint a 496 millió forintból létesített egynapos sebészetet, amellyel új ellátási formát vezettek be.

Forrás:

Zalai napló

Fotó:

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház közösségi oldala