Bioárammal működő művégtagot adaptálnak egy zalaegerszegi fiatalnak

2022. július 20.

Már-már science fiction filmekbe illő alkarprotézis adaptálásával ismerkedhettek meg a Zala megyei Szent Rafael Kórház munkatársai – írja a zaol.hu. A hírről a közösségi médiában számolt be a zalaegerszegi kórház.

Az intézmény fizioterápiás osztályának négy gyógytornásza és egy ergoterapeutája számára lehetőség nyílt a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikáján egy új fejlesztésű, bioárammal működő protézis adaptációjának a megismerésére. A klinika igazgatóhelyettese, dr. Patczai Balázs meghívására a klinikán dolgozó fizioterapeutákkal közös szakmai konzultáción és gyakorlati bemutatón is részt vettek.

Jelenleg a baleseti sérülés miatti végtaghiány esetében a pácienseknek három lehetősége van a végtagpótlásra: az élethű kozmetikai protézis, ami csupán esztétikai megoldás, a mechanikus végtagprotézis, amivel már bizonyos alapfunkciók kivitelezhetők, ám a megszokott életvitelt jelentős mértékben korlátozza, valamint a bioelektromos protézis. Utóbbi csak egyedi engedélyeztetéssel válik elérhetővé. A bioelektromos végtag már 16-féle funkció kivitelezésére képes, külleme futurisztikus, így a fiatal páciensek is kedvelik, ám igény esetén kaphat esztétikai borítást is.

A különböző fogástípusok egy gomb segítségével kapcsolhatók át, az erőfogást képviselő, ökölbe szorított kéz, majd nyújtott ujjak funkciójától a precíziós fogásokat képviselő, különböző típusú ujjbegy fogásokig. Az ujjak külön is működtethetők, a fogás erőssége állítható. Az alkarprotézis az amputáció után, a seb teljes gyógyulását követően helyezhető fel a végtagcsonkra. A funkciók változatosságának a páciens türelme és kitartása szab határt, így életminősége is jelentős mértékben javulhat. Az alkarprotézis adaptálását egy Zalaegerszegen élő, fiatal férfi számára tervezik, akinek rehabilitációs folyamatába a Zala megyei Szent Rafael Kórház fizioterapeutáit is bevonják.

Forrás:

zaol.hu

Fotó:

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház közösségi oldala