A kézreplantációról a Kossuth Rádióban

2022. augusztus 24.

A Kossuth Rádió „Felfedező az egészségről” című műsorában a kézreplantáció volt a téma augusztus 23-án, megszólalói pedig a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikájának munkatársai.

Az adás apropóját az adta, hogy Pintér György fadarabolás közben elveszítette a jobb kezén 3 ujját és a fél kézfejét, miután óvatlanul belenyúlt a fadaraboló gépbe. Az Országos Mentőszolgálat a zalaegerszegi kórházból szállította a pécsi klinikára, ahol még aznap éjjel megoperálták. A nyolcórás műtét során stabilizálták a csontos elemeket, egyesítették az inakat, az ereket és az idegeket, azaz visszavarrták a kezét. A folyamat nehézségeiről dr. Kromek Lóránd, a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikájának osztályvezető főorvosa beszélt, aki a történtek napján volt ügyeletben.

Dr. Wiegand Norbert professzor, a klinika igazgatója elmondta, miért fontosak a mikrosebészeti képzések és a replantációs ügyelet, valamint taglalta a magyar kézsebészet jelenét és jövőjét európai- és világviszonylatban is. A műsorban megszólalt még dr. Patonai Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikájának egyetemi tanársegédje, aki a Pécsi Tudományegyetem 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központjával való együttműködésről, a végtagprotézis-fejlesztésekről, és arról a mechanikus protézisről is beszélt, ami egy balesetet szenvedett fiatalember életét könnyítheti meg a jövőben.

A műsor itt hallgatható vissza:

mediaklikk.hu

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs