Megtartotta alakuló ülését a Silver Economy Tanácsadói Testület

2023. május 3.

Az ezüstgazdaság – az ötvenöt év felettieknek szóló termék- és szolgáltatásfejlesztés – a világ harmadik legnagyobb gazdasága. Ezt fókuszba helyező, a dél-dunántúli régiófejlesztési stratégia megalkotására irányuló alakuló ülést tartott a Silver Economy Tanácsadói Testület május 2-án Pécsett.

A Bama.hu cikke szerint az ülésen egy olyan multiszektoros projektről beszéltek, melynek motorja a PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete. A projekthez a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Kreatív Ipari Klaszter, a Da Vinci Magánklinika és a Nyugdíjasok Egyesülete is csatlakozott.

Az írásból kiderül, hogy a világ harmadik legnagyobb gazdaságaként számon tartott ezüstgazdaság az előrejelzések szerint 2025-re eléri a GDP 31 százalékát, ami 5,7 trillió euró költést jelent. Kutatások bizonyítják, hogy a hatvanöt év feletti, inaktív korosztály az átlagos nettó vagyonértékhez képest nagyságrendileg hetvenöt százalékkal magasabb értékű vagyonnal rendelkezik. Azt is fontos megemlíteni, hogy az ezüstgazdaság 88 millió munkahelyet tart fenn 2025-re.

Ezt a kiaknázatlan gazdaságfejlesztési lehetőséget és annak régiós kulcsszerepét ismerte fel a PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete. A projekt kapcsán, dr. Sík Attila intézetigazgató a keddi sajtótájékoztatón elmondta: ennek a többlépcsős fejlesztési tervnek a célja, hogy az idősödő társadalom felől érkező igények, a gazdasági ágazatok és szereplők termelési, szolgáltatási kapacitását és potenciálját felmérve alapot adjon, és lehetséges irányokat mutasson az ezüstgazdaság dél-dunántúli regionális fejlesztéséhez.  

Címlapkép:

Pixabay.com