Transzdiszciplináris Kutatások Intézete

Bemutatkozás

Intézetünk 2018-ban alakult azzal a céllal, hogy interakciót hozzon létre nem csak az egyetemen belül, hanem annak falain kívül is. Olyan teret kívánunk biztosítani, mely megkönnyíti és ösztönzi az egyes ágazatok közötti együttműködést és munkamegosztást. Intézetünk tevékenységének fő pillérei az innováció és a kapcsolatépítés.

Kiemelkedő szerepet vállalunk az Általános Orvostudományi Kar innovációs folyamatának, és az erre létrehozott tölcsérmodelljének kidolgozásában és megvalósításában, mellyel a Kar a saját innovációs stratégiájában megfogalmazott célokat kívánja elérni.

Célcsoportunk az innovátorok, ötletgazdák és startupperek, akik számára képzést, tananyagot, útmutatást és mentorálást kívánunk biztosítani. Cél továbbá, hogy elősegítsük ezen személyek innovációs és kapcsolatépítési lehetőségeinek fejlődését, azaz összefogjuk az innovációs folyamatokat a PTE ÁOK-n. Az innovációs folyamat egyrészt azon ötleteket és projekteket karolja fel, amelyek még nem állnak készen az inkubációs folyamatba történő belépésre vagy a piaci nyitásra, továbbá a már előrehaladottabb fázisban lévő, egészségügyi innovációval foglalkozó projektkezdeményeket is.

Kutatás

Intézetünk eltökélt szándéka, hogy továbbfejlessze és alkalmazza a transzdiszciplinaritás fogalmát a kutatások területén. Kutatók és szakmabeliek egyaránt hozzájárulnak egyedi szakértelmükkel ahhoz a folyamathoz, melynek lényege, hogy különböző szakterületeknek a megértését, feldolgozását egy komplex egységként, egy projektként kezeljük, ne pedig csak egy bizonyos, kiemelt részét próbáljuk meg értelmezni. A kihívásokkal teli izgalmas és sokszínű munka folyamán nemzetközileg elismert tudás születik az új módszereknek és megközelítéseknek köszönhetően.

Oktatás

Olyan kurzusokat fejlesztünk, melyek egyszerre több tudományág eltérő perspektívájából és módszertanából közelítik meg ugyanazon jelenségeket. A nemzetközi trendeket követve oktatási gyakorlatunk követi az inter- és transzdiszciplinaritás szellemiségét. Kurzusaink oktatásában nem csak a PTE különféle karainak oktatói, hanem nemzetközi vendégoktatók és külsős szakemberek is részt vesznek. Kurzusaink elsősorban a kommunikációs és manuális készségek fejlesztésére fókuszálnak, de célunk a jövőben több, az innovációs gondolkodásmódot és tevékenységet támogató kompetenciák átadására törekvő kurzusok kidolgozása és meghirdetése is.

Kapcsolattartó:

Dr. Liber Noémi, intézetigazgató-helyettes, innovációs szakértő

liber.noemi@pte.hu

Telefonszám: 30/842-5301

Hírek

2024. március 22.

„NeuroEggs” kiállítás – március 25.

2024. március 19.

Hack4Cure – Ötletből egészség hackathon – április 19-20.

2024. március 5.

Fókuszban az ADHD - izgalmas programok az Agykutatás Hete pécsi helyszínein

2023. december 8.

Orvoskari Mikulás az angol óvodában

2023. november 27.

Komoly pécsi siker a 9. Horvát Idegtudományi Konferencián

Összes hír

Események

ápr
19

2024. április 19. | 00:00 - 23:59

Hack4Cure – Ötletből egészség hackathon

PTE-ÁOK

Összes esemény