Transzdiszciplináris Kutatások Intézete

Bemutatkozás

JÖVŐKÉPÜNK ÉS KÜLDETÉSÜNK

Küldetésünk olyan vezető európai intézménnyé válni, amely átlépve és túlmutatva a már létező diszciplínák határain elősegíti új tudományágak és módszertani megközelítések születését. Ennek megvalósulása érdekében olyan teret kívánunk biztosítani, amely megkönnyíti és ösztönzi a különböző tudományterületek közötti átjárást és munkamegosztást. Küldetésünk továbbá a hatékony kommunikáció kialakítása a tudományterületek, az üzleti, valamint a civil szféra között.

Tevékenységünk három fő pillére:

Oktatás

Intézetünk 2018-ban – többek között – azzal a céllal jött létre, hogy a különféle tudományterületek eltérő fókuszú és módszertanú, ám ugyanazt a jelenséget vizsgáló megközelítéseiből közös kurzusokat fejlesszen, s egyszerre több tudomány és a művészet szemszögéből láttassa az oktatott tárgyat a modernitást kereső, s azt elváró hallgatókkal. Nem csak a nemzetközi oktatási trendek, de a világunk tényleges változásai is indokolják ezt az új, holisztikusabb oktatási módszertant, s az ebben a szellemben fejlesztett kurzusok minél szélesebb körű bevezetését. Így az ITD egyik funkciója olyan kurzusok fejlesztése és oktatása, melyek megfelelnek ezeknek a kihívásoknak, s biztosítják a tudományterületek közötti átjárást. Kurzusaink:

  • Add el magad!/Sell yourself!
  • Medical Humanities
  • Atomjó történetek
  • Hedonism in practice
  • House MD and Philosophy
  • Tapestry of values in science

Nem kizárólag egy-egy kurzus indítása vált céllá, hanem specializációk, illetve önálló oktatási programok kialakítása is folyamatban van. Így a közeljövőben kerül elindításra a „BA in Integrated Arts and Science” angol nyelvű programunk, mely a természettudományokat ötvözi a bölcsész- és társadalomtudományokkal. Ennek részleteiről, valamint az indított kurzusainkról ezen a weboldalon tájékozódhat az érdeklődő!

Kutatás

Intézetünk eltökélt szándéka, hogy tovább fejlessze és alkalmazza a transzdiszciplinaritás fogalmát a kutatások területén. Kutatók és szakmabeliek egyaránt hozzájárulnak egyedi szakértelmükkel ahhoz a folyamathoz, melynek lényege hogy különböző szakterületeknek a megértését, feldolgozását egy komplex egységként, egy projektként kezeljünk, ne pedig csak egy bizonyos, kiemelt részét próbáljuk meg értelmezni. A kihívásokkal teli, izgalmas és sokszínű munka folyamán, mely csapat munkát, együtt működést  igényel, gyakran nemzetközileg elismert, szellemi tudás születik az új módszereknek és megközelítéseknek köszönhetően.

Tudományterületek közötti kapcsolatteremtés

A Transzdiszciplinaritás filozóiája elkötelezett az úgynevezett bevonó stratégiája mellett, melynek lényege, hogy jól működő kapcsolatot építsen ki az üzleti és innovációs szféra képviselőivel, illetve a nagyközönséggel. Intézetünk sokszínűségét jól tükrözi, hogy nagy hangsúlyt fektet a tudományos oktatásra és  különböző fórumok rendezésére, valamint a hétköznapi emberek számára szerveződő fórumokra, mely kitűnő lehetőség  Responsible Research and Innovation (Felelős Kutatás és Innováció) promotálására.

EIT HEALTH RIS HUB

Az EIT Health az EU által létrehozott, a kategóriájában legjobb egészségügyi innovátorok hálózata. Az innováció előmozdításával megoldásokat kínálnak arra, hogy az európai állampolgárok hosszabb és egészségesebb életet élhessenek. A megfelelő embereket és a megfelelő témákat összekapcsolják az európai határokon át, hogy az innováció a kutatás, az oktatás és az üzleti élet háromszögében valósulhasson meg – mindezt a társadaIom érdekében. Intézetünk a világ egyik legnagyobb egészségügyi innovációs kezdeményezése, az EIT Health Network hivatalos partnere. Pécsi irodánk Magyarország teljes vidéki régióját lefedő EIT Health központ.

Bővebb információért kattintson az alábbi linkre, vagy vegye fel a kapcsolatot a megadott elérhetőségeken:

Kapcsolattartó:

Dr. Liber Noémi, intézetvezető helyettes, innovációs szakértő

liber.noemi@pte.hu

Hírek

2023. november 27.

Komoly pécsi siker a 9. Horvát Idegtudományi Konferencián

2023. november 16.

„Emberarcú tudomány” - megjelent Tuboly Ádám Tamás új kötete

2023. október 10.

New Yorkban zajlott a 3. Digitális Egészségügyi Szimpózium

2023. október 4.

A gyógyító kreativitástól az AI-ig - idén is jön az Art&Science rendezvénysorozat

2023. május 3.

Megtartotta alakuló ülését a Silver Economy Tanácsadói Testület

Összes hír