New Yorkban zajlott a 3. Digitális Egészségügyi Szimpózium

2023. október 10.

Az Egyesült Nemzetek (United Nation General Assembly) szeptember 26-27-én New Yorkban rendezte az immár 3. Digitális Egészségügyi Szimpóziumot, melyen dr. Sík Attila, a PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének igazgatója képviselte a pécsi orvoskart. A tanácskozásra az akadémiai világból, a civil szférából és az üzleti életből is érkeztek előadók.

A rendezvény fókuszában az egészségügyi ellátás globális válsága állt, amit a növekvő költségek, a klinikusok kiégése, a demográfiai változások és a megfizethető ellátáshoz való hozzáférés hiánya okoz. Célja az volt, hogy összehozza a vezetőket, a szakembereket, a politikai döntéshozókat és a betegeket a téma megvitatására és a közös gondolkodásra az egészségügyi ágazat átalakítása érdekében.

A javasolt, központi stratégia a "Stay Left, Shift Left-10X", ami az emberek egészségének a megőrzése, az otthoni ellátás biztosítása és a digitális technológiák kihasználása mellett száll síkra azért, hogy az egészségügyi ellátás költséghatékonysága és hatékonysága, valamint a hozzáférhetősége is tízszeresére javuljon. A résztvevők TED-stílusú előadásokat hallhattak, panel- és munkamegbeszéléseken vehettek részt, elősegítve a vitát és az innovatív egészségügyi megoldások közös tervezését.

Terveik között olyan politikai és térítési struktúrák kidolgozása szerepel, amelyek arra ösztönzik az egészségügyi szolgáltatókat, hogy több szolgáltatást nyújtsanak otthon, különösen a krónikus betegségek és a kórházi kezelés utáni ellátás eseteiben. A kétnapos találkozón vizsgálták a digitális egészségügyi technológiák - a telemedicina, a távfelügyelet és a viselhető eszközök - integrációját is a mindennapi egészségügyi gyakorlatba. Bemutattak két olyan digitális egészségügyi fejlesztést, amelyek megváltoztathatják a jövő orvosi ellátását: az egyik egy kézi ultrahang, a másik pedig egy, az otthonápolásban hasznos fejlesztés, ami a betegről küld a kórház felé információkat. Szó volt az adatvédelemről és az adatbiztonságról, a digitális egészségügyi technológiák támogatásáról, valamint a digitális egészségügy előnyeiről és kihívásairól szóló oktatás lehetőségeiről is.

„Nem csupán új szakmai ismeretekkel gazdagodtam, hanem számos értékes kapcsolatra is szert tettem, amelyek hosszú távon kiemelkedő jelentőséggel bírhatnak a pécsi orvoskar számára. Szeretnék egy hasonló tematikájú egészségügyi konferenciát szervezni itthon is, melynek központi témája a digitális egészségügyi technológiák és innovációk jelentősége és alkalmazása lenne” - nyilatkozta dr. Sík Attila.