Lezárult a „Hallgatói és dolgozói jóllét – Well-Being” pályázat első szakasza

2022. július 4.

Lezárult a „Hallgatói és dolgozói jóllét – Well-Being” pályázat első szakasza, melynek során kiválasztották azt az 5 továbbjutó egyént és csoportot, akik 2023. február végig megvalósíthatják programjukat. A kar ehhez szakmai mentorálást, szervezési, marketing- és anyagi támogatást biztosít.

Karunk stratégiai tervének, a PotePillarsnek egyik fontos pillére a Well-Being koncepció, ami a kar polgárainak és hallgatóinak környezetével, közérzetével, a csoportokon belüli és azok közötti kapcsolatokkal, a bizalom építésével foglalkozik. Célja, hogy a munkatársak és a diákok boldogok, elégedettek legyenek, és ezáltal a kar szervezeti immunrendszere is erősödjön. A fizikális és mentális jóllét érdekében pályázat is indult a karon: a „Hallgatói és dolgozói jóllét – Well-Being”.

A következő programok megvalósítását tervezik a résztvevők:

"Crealia" önismereti művészetterápiás csoport - Dr. Zagorácz Olga 

Mentor: Dr. Gács Boróka

A hosszú távú stressz, az alkalmatlanság érzése, a depresszió, a kiégési tünetek egyaránt előfordulnak mind az orvostanhallgatóknál, mind a dolgozóknál. A felsorolt problémák szakszerű kezeléséhez – vagy még inkább megelőzéséhez – járul hozzá a művészetterápiás önismereti csoport (20 fő).

 

Lépj az egészséges életmód útjára! - Dr. Lelovics Zsuzsanna

Mentor: Dr. Horváth-Sarródi Andrea

Egy 1 km-es kört jelölnek ki a campuson, ami bárhol elkezdhető (QR-kódos becsekkolással) és bármely irányba teljesíthető. A kezdési/befejezési pont változtatható, ahogy a kör teljesítésének iránya is. Személyre szabott edzésterv is kérhető egyéni konzultáció keretében, de megbeszélésekre, napi pihenésre és rekreációra is alkalmas.

 

Ezt meg hogy csináltad? Mesélj róla! - Dr. Kiss Zsuzsanna

Mentor: Szabó István

Kiscsoportos beszélgetések 2 vendéggel és egy moderátorral a dolgozók és hallgatók kevéssé ismert oldalának megismerésére, havi rendszerességgel, teával, kávéval, egészséges nassolni valóval. Célja: példaképek állításával erőt, bátorságot meríteni egymásból.

 

Mozogj velünk, POTE! – Kiss Gabriella

Mentor: Dr. Karsai István

A programsorozat - a PTE KK Akác utcai telephelyének udvarán -, 5, egymásra épülő, progresszív, 30 perces gyakorlatsor betanítását és fényképekkel illusztrált, írásos segédanyagot tartalmaz. Az együttlét során főleg a gerinc átmozgatásával, a has-és hátizmok erősítésével foglalkoznak. Az ülő-és mozgásszegény életmód miatt a megrövidült izmokat nyújtják, a megnyúlásra hajlamos izmokat erősítik. Hatására megszűnnek az izomfájdalmak, szebb lesz a tartás, jobban tolerálható a mindennapi munkából adódó terhelés.

 

Társasjáték szerdán - Dr. Girán János

Mentor: Dr. Kiss István és Csík Laura

A pályázat célja társasjáték-délutánok szervezése, melyek a kar minden hallgatója és dolgozója számára lehetőséget nyújtanak a közös játék élményének élvezetére. A játékdélutánokon magyar, angol és német nyelvű társasjátékokat, táblajátékokat és kártyajátékokat biztosítanak. A játékszabályok és a játékok menetének megismerését moderátorok segítik. A játékosok maguk is elhozhatják saját játékaikat, amelyekkel játszani szeretnének. A résztvevőket frissen főzött teával látják vendégül.

A kiválasztott munkatervek a tartós és fenntartható értékteremtést tűzik célul, illetve javaslatot tesznek azok fenntartható működtetésére és távlati fejlesztésére, emellett közösségi élményt is nyújtanak.

Minden pályázótól kérnek egy rövid, a tevékenységét bemutató, maximum 15 perces, összegző videót. A nyertes kiválasztása a kari munkatársak és hallgatók szavazatai alapján történik majd, aki „A kari Well-Being fejlesztésében való közreműködésért" elismerésben részesül.