Orosz Klára pályaműve nyerte a Grastyán Endre emlékére hirdetett szoborpályázatot

2023. május 10.

Mint ismeretes, a pécsi orvoskar 2023 januárjában országos, anonim pályázatot hirdetett „Műalkotás készítése a dr. Grastyán Endre Elméleti Tömb névadójára” címmel olyan szobor megmunkálására, amely méltón állít emléket dr. Grastyán Endre személyének, tudományos, oktatói tevékenységének. A kiírásra a műfajban referenciával rendelkező, munkájukat hivatásszerűen végző szobrász alkotók jelentkezhettek. Dr. Grastyán Endre a pécsi egyetemen végzett, haláláig vezette az akkori POTE Élettani Intézetét és irányította az MTA Idegélettani Kutatócsoportját. A pályázat kiírói olyan műalkotást vártak, amely Grastyán szellemiségéhez méltó, inspiráló, kreatív és figyelemfelkeltő. A felhívásra 14 pályamű érkezett, az eredményhirdetést május 8-án tartották.

A bíráló bizottság tagjai - dr. Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Miseta Attila, a PTE rektora, dr. Nyitrai Miklós, a PTE Általános Orvostudományi Karának dékánja, dr. Ertl Tibor dékáni tanácsadó, dr. Lénárd László, a PTE ÁOK Élettani Intézetének korábbi igazgatója, dr. Horváth Csaba és dr. Előd Ágnes szobrászművészek, valamint dr. Aknai Katalin művészettörténész - április 26-án hozták meg döntésüket. Ennek értelmében az első helyezett dr. Orosz Klára, az SZTE JGYPK rajz- és művészettörténet tanszékének főiskolai docense, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar környezetkultúra szakának óraadója lett, 15-ös számú pályázatával. A második helyen dr. Palatinus Dóra, a PTE Művészeti Karának adjunktusa végzett 7-es számú pályázatával, a megosztott harmadik helyen pedig Tóth Zsuzsa, a PTE Művészeti Karának tanársegédje 9-es számú pályázatával, valamint Széri-Varga Géza, csobánkai szobrászművész, a 6-os számúval. A legjobb pályamunka 350 ezer, a második helyezett 300 ezer, a harmadikak pedig, mindketten 250 ezer forintos tiszteletdíjban részesülnek.

„Nagyon szép kezdeményezés volt az orvoskar részéről, hogy egyik emblematikus professzorának, dr. Grastyán Endrének ily módon is emléket állítson. Én még hallottam őt előadni, a maga szerény stílusával és megjelenésével mindig lenyűgözött minket. Bevallom, meglepett, hogy az alkotók a klasszikus ábrázolás helyett inkább a professzor gondolatiságát ragadták meg elképzeléseikben, mindenesetre komolyan elgondolkodtatták a zsűrit”

fogalmazott dr. Miseta Attila professzor, a PTE rektora.

Dr. Nyitrai Miklós, a PTE ÁOK dékánja a szoborpályázat előzményei kapcsán elmondta, hogy az elmúlt 15 évben jelentősen megnőtt a pécsi orvoskaron a hallgatói létszám, ami a képzés színvonalának megőrzése és fejlesztése érdekében szükségessé tette az infrastrukturális bővítést. Létrejött egy nagyjából 12 ezer négyzetméteren elterülő szép, új épület, melynek első két szintje az oktatást szolgálja, a másik kettő pedig az intézetek és a kutatások otthona. Az új bázist dr. Grastyán Endréről nevezték el, akinek emléke előtt szoborral is szerettek volna tisztelegni, ezért hirdettek országos, anonim szoborpályázatot.

A beérkezett pályamunkákról szólva kifejtette, hogy azok nem a figuratív ábrázolást helyezték fókuszba, hanem sokkal inkább egy modern, friss, ropogós gondolatmenetet követtek, Grastyán személyiségéhez, szellemiségéhez illeszkedően.

„Úgy a szakmai bírálók, mint a nem szakmai zsűritagok, valamint a közvélemény is a 15-ös számú pályázatot sorolta az első helyre. Leírásából az derül ki, hogy az alkotó az agy és az agyhullámok fizikai megjelenítésében látta azt a lehetőséget, amivel ábrázolni tudja Grastyán Endre gondolatiságát, tudományos szakmaiságát. Az fogta meg a zsűrit és a közvéleményt is, hogy egy szellemesen kitalált alapötletre épülve egy nagyon igényesen elkészített pályázati munkát láthatott, úgy a makettet, mint a kiegészítő anyagokat tekintve. A parkban elképzelve a leendő alkotást, az a térrel is kommunikál majd, kiváltva közös gondolatokat”

- összegezte a dékán.

A nyertes, dr. Orosz Klára elmondta, hogy csapatmunkában, a kollégáival együtt dolgozták ki a pályaművet. Örültek annak, hogy a pályázat kiírói nem hagyományos, figuratív megoldást vártak, hanem inkább annak a szellemiségnek a megragadását, amit a professzor képviselt.

„Munkáimban fontos a néző bevonása, így ennek a műalkotásnak a belső terébe is be lehet majd bújni, akár feküdni is. A cikcakkos felületek a különböző agyhullámoknak a megjelenítései egy antropomorf formában. A szobor belsejében lehetősége lesz a használóknak meditatív hanghatású zenét hallgatniuk, ami előhívja a théta-hullám aktivitását. Ezek az agyhullámok igen kreatívak, ösztönzőek, inspirálóak és felerősítik intuíciós képességünket is. QR-kód alkalmazás révén virtuálisan a Klinikai Központ fekvőbetegei is megtekinthetik a szobrot, és élvezhetik a théta-hullám relaxáló, flow-élményt és pozitív tapasztalást kiváltó, gyógyító hatását”

- nyilatkozta.

A következő hetekben elindulnak a tárgyalások a nyertes és a kar vezetése között az alkotás megvalósításának részleteiről. A szobrot - elkészítési idejének függvényében - október 28-án, az Egyetemi Orvos-és Fogorvosnapok rendezvényének a keretében, vagy 2024. február 25-én, Grastyán Endre születésének 100. évfordulóján avatják fel az orvoskar új oktatási tömbjének északi parkjában.

Az egyetem és a kar vezetése hálás a közös gondolkodásért, és gratulál a nyerteseknek!

Kapcsolódó galéria:

A pályázat elektronikus tablói, látványtervei és a mű leírása, koncepciója itt láthatóak:

Dokumentum(ok)