Indul a pécsi orvosi déli parkjának megújulása

2024. február 16.

2024 tavaszán kezdetét veszi a PTE Általános Orvostudományi Kar déli, a Szigeti útra néző parkjának felújítása, mely során több mint 11 ezer négyzetméternyi terület bújik új köntösbe, nyitott köztérré formálva a régi elméleti tömb előtti részt, mely egyszerre simul bele a városképbe és harmonizál a régi tömb tervezett új arculatával.

A pécsi orvosi déli parkja a régió legnagyobb középületének szabadtér-építészeti előtere, a kar életét tekintve, valamint városépítészeti kontextusban is kiemelkedő jelentőséggel bír. „Az idelátogató számára ez a megérkezés tere, a kari polgárok számára ez a tér szervezi az épülethez kapcsolódó közösségi életet” – kezdi a projekt ismertetését Csaba Ders egyetemi főépítész, várostervező.

„Olyan park kialakítását tűztük ki célul, ami a kari élet szempontjából az aulában pezsgő élet szabadtéri előterét testesíti meg, anyaghasználatában, az épített és természeti környezet eszközeiben pedig méltó egy ilyen nagy presztízsű intézményhez. Vonzó és hozzáférhető legyen, a benne elhelyezett funkciók a közösségi élet minden formáját támogassák, a növényzet által teremtett mikroklíma a nyári hőségben is élhető és kellemes környezetet teremtsen” – tette hozzá.

Az új park kapcsán cél volt a megközelíthetőség, melynek jegyében egy elegáns gyalogos sétányt álmodtak meg, egyúttal eltűnik a jelenleg a kerítés miatt markánsan jelölt határvonal az egyetemi terület és a közterület között, az érkezők lényegében átmenet nélkül, egy ligetes parkba érve léphetnek az orvosképző területére – mutatott rá a terveket készítő Tamás Anna Mária és Kovács-Andor Krisztián, a PTE Műszaki és Informatikai Kar oktatói. Hozzátették, a munkálatok során áthelyezik a déli park közepén húzódó parkolót a campus egy kevésbé reprezentatív, a kari élet szempontjából marginálisabb helyszínre.

A megújuló déli parkot új közösségi funkciókkal is ellátják: egyéni és csoportos pihenésre, tanulásra és étkezésre is alkalmas köztéri bútorok kapnak benne helyet, valamint olyan zöld burkolatokat fognak használni, melyek vonzóvá teszik a tér használatát. A térburkolat kapcsán időtálló, szépen öregedő kőburkolatban és szegélyekben gondolkoznak a tervezők, olyan eszközökhöz nyúlva, melyek méltóak a pécsi orvoskar tömbjének kiemelt középületi státuszához.

„A projekt során a zöldfelületek úgy újulnak meg, hogy azok ne csak esztétikai élményt nyújtsanak, hanem a használók azt birtokba véve minél több minőségi időt - tanulás, kikapcsolódás, pihenés - tölthessenek el a parkban. Mindemellett egyedi, jelképértékkel bíró köztéri műtárgyak és bútorok is lesznek az új parkban, mint például a PTE ÁOK feliratú mellvédfal, valamint az egyedi esőbeálló pavilon, amely egyben kapu motívum is” – hangsúlyozza a főépítész.

A projekt előzményének tekinthető az új, ultramodern Elméleti Tömbhöz kapcsolódó parkosítás, továbbá a déli park a felújítást követően az orvoskarral szemben felhúzott új Fogászati Oktatási Központ előterével is egységes térszerkezetet fog alkotni. Az egy ütemben történő kivitelezés megközelítőleg 11 420 négyzetmétert fog érinteni, a kiviteli terv jelenleg közbeszerzési eljárás alatt van. Maga a megvalósítás egy éven belül várható, a tervek szerint idén tavasszal megejthetik az első kapavágást, a munkálatok pedig várhatóan hét hónapot vesznek majd igénybe.