Dr. Than Péter: „Perspektívát jelentenek a németországi együttműködések” - podcast

2024. szeptember 10.

Dr. Than Péter professzor, a Német Programbizottság elnöke, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Ortopédiai Klinikájának igazgatója akkor találkozott a német programmal, amikor az első német hallgatók megjelentek a klinikájukon. Mint mondta, nagyon megörült nekik, mivel maga is kötődik a német nyelvhez, a németséghez, nem beszélve arról, hogy a képzés újabb lehetőségeket  nyitott a karon.

„A német nyelvű képzés gyors létrejötte a bizonyítéka annak, hogy ha nagyon szeretnénk valamit létrehozni, akkor azt hamar meg lehet valósítani. Nem lehetünk elég hálásak az alapítóknak, dr. Sümegi Balázs professzornak, akkori dékánnak, valamint dr. Ohmacht Róbert és dr. Mess Béla professzoroknak, hiszen ebből nem pusztán az egyetem, hanem a város és a régió is sokat profitál” - fogalmazott a podcastban.

A beszélgetésben kitért arra, hogy a képzés száz fővel indult, három csoportban, mivel Budapesten nagy volt a túljelentkezés. Ez abból adódott, hogy a német orvosegyetemekre nagyon nehéz volt a bekerülés, és csak a kitűnőeknek sikerült, illetve az első két év elvégzése sem volt egyszerű, mert egy államvizsgához hasonlatos számonkéréssel zárult. Kezdetben csak az első két évet végezték el a pécsi orvoskaron a diákok, később azonban egyre többen maradtak a klinikai időszakra is, mert egyrészt jól érezték itt magukat, másrészt egyre nehezebb volt Németországba visszakerülni.

„Manapság már sokkal több német hallgató képződik a kelet-európai egyetemeken, mint a kezdetekben, akik ott be is fejezik a tanulmányaikat. Nálunk a 160-170 felvett diák közül 60-70-en vannak, akik itt szerzik meg a diplomájukat. Ez a nemzetközi együttműködéseinknek is köszönhető, amikre azért is szükség van, mivel jelenleg Magyarországon belül is versenyfutás zajlik a hallgatókért. Ennek oka, hogy egyre több a képzőhely Kelet-Európában, amik ráadásul olcsóbb árakat is kínálnak a mieinknél. A hallgatói létszám emiatt az utóbbi években stagnált, illetve kissé csökkent” - nyilatkozta dr. Than Péter, aki hat éve irányítja a német programot.

Aláhúzta, hogy a kar számára biztonságot és perspektívát jelentenek a bővülő németországi együttműködések, ugyanakkor ehhez a kari kapacitásokat is igazítani kell. Hozzáfűzte, hogy dolgozni csak nagyon kevesen maradnak nálunk, a magyarországi munkavégzés a német programban végzettek számára nem alternatíva.

„Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a képzésünk színvonalát fenntartsuk, és ehhez legyenek motivált, elkötelezett oktatóink, valamint megfelelő infrastruktúránk. Szerencsére az igény megvan a programunkra, sőt, egyre növekszik, mert úgy látják Németországban, hogy jól működik, az itt végzettek megállják a helyüket. Lényeges, hogy a következőkben is sikerüljön megfelelnünk partnereink komoly elvárásainak, akik sok pénzt invesztálnak diákjaikba” - összegezte a jövőbeni célokat.

Fotó:

Kalmár Lajos