Dr. Pintér Erika kapta idén a Jancsó Miklós Emlékérmet

2023. május 11.

Dr. Jancsó Miklós professzorra emlékeztek május 10-én, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetében. Az emléktábla-koszorúzással egybekötött eseményen átadták a Jancsó Miklós Emlékérmet is, amit idén dr. Pintér Erika, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének intézetvezető egyetemi tanára vehetett át – olvasható a Szegedi Tudományegyetem honlapján.

„Hosszú évtizedek óta hagyomány, hogy átadjuk a Jancsó Miklós Emlékérmet, a 2000-es évek eleje óta kétévente, és mindig olyan kutató kapja, aki kimagasló kutatási eredményeket ért el az élettan, a kórélettan és a farmakológia területén. Megtisztelő, hogy idén dr. Pintér Erikának, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézete intézetvezető egyetemi tanárának adhatjuk át ezt az elismerést, aki kétségkívül méltó arra, hogy a díj tulajdonosa legyen” - mondta dr. Baczkó István, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Farmakológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára.

Elhangzott, hogy a díj névadója, dr. Jancsó Miklós a 20. század egyik meghatározó kutatója, oktatója volt. Számos elismerés birtokosa és tudományos társaság tagja, több évig vezette a szegedi orvoskar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetét. Nevéhez fűződik a kapszaicinnel kapcsolatos kutatások jó része, ezek által vált igazán ismertté. Ezt a területet ölelik fel dr. Pintér Erika kutatásai is, melyekkel maga is áttörő sikereket aratott. A professzor asszony „A kapszaicin-érzékeny neuronok harmadik funkciója: a felfedezéstől a gyógyszerfejlesztésig” címmel tartott előadást az emlékülésen.

Forrás:

u-szeged.hu

Fotó:

Kalmár Lajos