Az egység összes munkatársa

Dr. Bölcskei Kata

Dr. Bölcskei Kata

Ph.D.

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Prof. Dr. Pintér Erika

Társtémavezető: Dr. Bölcskei Kata

A szklerózis multiplex a központi idegrendszer demielinizációjával járó betegség, ami a leggyakoribb neurológiai kórkép fiatal felnőttkorban. A rendelkezésre álló gyógyszerek az immunrendszer modulációja révén hatnak, azonban a progresszív formákra ezek a gyógyszerek nem hatnak. A cuprizon a szklerózis multiplex nem-immun állatmodellje, amelyben az oligodendrociták elsődleges pusztulása indítja el a demielinizáció folyamatát. A modell segítségével azonosíthatók a gliasejteken található gyógyszercélpontok. Kísérleteinkben a neuronokon és gliasejteken is megtalálható TRPA1 receptor szerepét vizsgáljuk cuprizonnal kezelt egereken viselkedési és szövettani módszerekkel.

Témavezető: Dr. Bölcskei Kata

Társtémavezető: Dr. Aczél Timea

A primer fejfájások és a trigeminovaszkuláris rendszer egyéb fájdalomszindrómái a lakosság nagy részét érintő, jelentős életminőség-csökkentő betegségek. A fejfájást a konvencionális analgetikumok nem csillapítják kielégítően. Szükséges tehát új gyógyszercélpontok keresése, hogy célzottan ható fejfájáscsillapítókat fejleszthessünk ki. Kísérleteinkben különböző potenciális célmolekulák szerepét vizsgáljuk fájdalommodellekben farmakológiai eszközök (agonisták, antagonisták) illetve génhiányos egerek segítségével. Kísérleteink során a trigeminovaszkuláris rendszert kémiai vagy elektromos módon aktiváljuk altatott állatokon, majd a válaszokat vaszkuláris képalkotó módszerekkel vizsgáljuk.

Témavezető: Dr. Bölcskei Kata

Társtémavezető: Dr. Aczél Timea

A primer fejfájások és a trigeminovaszkuláris rendszer egyéb fájdalomszindrómái a lakosság nagy részét érintő, jelentős életminőség-csökkentő betegségek. A fejfájást a konvencionális analgetikumok nem csillapítják kielégítően. Szükséges tehát új gyógyszercélpontok keresése, hogy célzottan ható fejfájáscsillapítókat fejleszthessünk ki. Kísérleteinkben különböző potenciális célmolekulák szerepét vizsgáljuk fájdalommodellekben egerekkel és farmakológiai eszközökkel (agonisták, antagonisták) segítségével. Kísérleteinkből szerzett szövetmintákból qPCR és immunhisztokémiai módszerrel génexpressziós és fehérje szintű analíziseket végzünk.