Padavatás és könyvbemutató az Erdélyi Orvos-és Gyógyszerészeti Napok programjában

2021. október 27.

Felavatták a „Tudás padját” orvoskarunk Szigeti úti elméleti tömbjének parkjában, és bemutatták „A Pécsi orvoskar oktatói Marosvásárhelyen” című interjúkötetet is az Erdélyi Orvos-és Gyógyszerészeti Napok programjában, amit október 25-26-án rendeztek.

„Azért jöttünk Pécsre, hogy egy újabb ajándékot adjunk vendégoktatóinknak, akik mindig szeretettel és áldozatkészséggel jöttek hozzánk” - mondta az ünnepélyes padavatón dr. Ádám Valerián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület elnöke. Hozzátette: jelenleg 31 oktató várja, hogy - a járványhelyzet alakulásától függően - taníthassa a marosvásárhelyi orvosképző hallgatóit.

Kiemelte: ahhoz, hogy fennmaradjon a marosvásárhelyi képzés, a versenyhelyzet miatt az oktatás színvonalát emelni kell, mivel egyre több fiatal a saját városában tanul tovább. Lényegi kérdés tehát, hogy a vendégoktatói program folytatódjon, és a diákok gyakorlataikat elvégezhessék a négy magyar egyetemen. Mint mondta, a pécsi mindig az élen járt az erdélyi magyar hallgatók fogadásában, az utóbbi tíz évben már közel ezer diák érkezett ide nyári gyakorlatra.

Hálájuk kifejezéseként az erdélyiek ajándékoztak már egy alkotást a karnak, az „Összetartozás oszlopát”, a „Tudás padja” a második. Utóbbi Magyari Pál nyárádremetei vállalkozó és dr. Köllő Gábor plébános adománya, Máté László fafaragó munkája.

Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora megköszönte az ajándékot az erdélyieknek,  hangsúlyozva: a magyarul beszélő emberek közösségének összetartozását ápolnunk kell, ez az egyetem részéről szívből jövő szándék, és a vendégoktató kollégáknak is örömöt jelent.

Mint mondta, erdélyi megkeresésre indult az együttműködés 2006-ban, egyhetes kurzusokkal, amit a magyar és a román hallgatóknak is angolul tartottak. A későbbiekben az oktatás leszűkült a magyar diákokra, de egyre több kurzus alakult, egyre többen jártak oktatni, és egyre több hallgató érkezett Pécsre részképzésekre. Dr. Miseta Attila szerint egy oktató legfőbb feladata az, hogy a tudását megossza, akár itthon, akár külhonban. A rektor bízik abban, hogy tavasszal, a koronavírus-járvány mérséklődésével ismét szorosabbá válhat az együttműködés a marosvásárhelyi orvosképzővel.

A „Tudás padját” dr. Köllő Gábor, nyárádremetei plébános áldotta meg, majd dr. Benedek Imre, marosvásárhelyi kardiológus professzor beszélt, aki az alkotást a kárpát-medencei magyarság összefogásának jelképeként említette. Megköszönte és kiemelte dr. Miseta Attila hosszú éveken nyújtott áldozatos, önzetlen támogatását, és kifejezte bizodalmát abban, hogy a pécsi egyetem, egyben az anyaország segítségére a jövőben is számíthatnak.

A program „A Pécsi orvoskar oktatói Marosvásárhelyen” című interjúkötetet bemutatójával folytatódott, amit dr. Ádám Valerián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület elnöke prezentált a meghívottaknak, köztük a könyvben szereplő vendégoktatóknak, akik szép számmal jelen voltak.

Az 500 oldalas munka szerzője Bodolai Gyöngyi, erdélyi újságíró, aki háláját fejezte ki a pécsi orvoskar professzorainak, akik marosvásárhelyi előadásaik során szántak időt arra is, hogy vele beszélgessenek. A 65 interjú nemcsak a szakmai életutakról, illetve egy-egy tudományterület bemutatásáról szól, de megelevenedik a megszólaltatottak emberi mivoltja is. A kötetlen beszélgetés során kiderült az is, hogy Boér Károly, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője lesz a tervezett második kötet írója.

Fotók: