GYIK

1. Ki az a szimulációs beteg?

A Szimulációs Beteg az angol Simulated Patient-ből ered, rövidítve (SP).

A laikus szimulációs beteg az a személy, aki egészségügyi problémákat szimulálva betegnek (vagy hozzátartozónak)  adja ki magát annak érdekében, hogy az orvostanhallgatónak vagy egészségügyi szakembereknek lehetőséget nyújtson a fejlődésre és a gyakorlásra.  A kikérdezés végén az SP-k visszajelzést adnak, melyben konstruktívan értékelik a hallgatók konzultációs képességeit.

2. Színésznek kell lennem? 

Néhány SP képzett és tapasztalt színész, de a legtöbbjük nem. Nagyon jó SP lehetsz anélkül, hogy valaha szerepeltél volna színpadon vagy filmben.

3. Magamat adom vagy szerepet játszok? 

Készítünk egy személyre szabott teljes betegprofilt. Ennek részei: az ok, amiért orvoshoz fordulsz, korábbi kórtörténeted, részletek az életedből (például foglalkozás, család) Kiválasztás után megtanítjuk, hogyan ábrázold azt az érzelmi állapotot, amelyben az orvossal való találkozás során történik. Azt is megmutatjuk, hogyan kell betegként mozognod, viselkedned, és megfelelően reagálnod a fizikai vizsgálat során.

4. Szükséges hozzá az orvosi tartalom ismerete? 

Nem. Megtanítjuk, amit tudnod kell az eset pontos ábrázolásához.

5. Fontos az én saját korábbi betegség történetem?

Gyakran az SP korábbi betegség története, jelenleg is fennálló egészségügyi problémája nagyon hasznos lehet az SP Program/kiképzés vagy a hallgató számára. Ha fennálló, gondozott betegséged van, kérjük ezt a betegprofil jelentkezési lapon jelezd. 

6. Milyen típusú embert keresnek?

Olyan férfiakat és nőket keresünk, akik időbeosztása lehetővé teszi, hogy rugalmasan részt tudjanak venni a hallgatók óráin, akik jól tudnak kommunikálni, gyorsan tanulnak és könnyen alkalmazkodnak a különböző helyzetekhez.

7. Hogyan választanak ki? 

Az alábbi karakter jegyeket keressük: pozitív hozzáállás, megbízhatóság és pontosság. Olyan személyt keresünk, aki szívesen segít és vesz részt az orvostanhallgatók képzésében.

SP-nek lenni szokatlan és érdekes munka egyben, amely nagyfokú fegyelmezettséget igényel. Az eset kikérdezés és a bevetést követő visszajelzés adás intenzív koncentrációt igényel, miközben időnként akár nyolc-tíz hallgató is jelen van a kikérdezés során. Pontosan úgy kell tudnod reagálni, mint egy valódi betegnek, és soha nem úgy, mint saját magadnak.

Képesnek kell lenned nemcsak a beteg karakterének fenntartására, hanem az interjú és a vizsgálat során is fizikai és érzelmi állapotban kell maradnod, és ezt ismételten, következetesen kell megvalósítanod. Előfordulhat, hogy pontosan fel kell tudni idézni a találkozást, és fel kell mérni, hogy a hallgató hogyan hatott rád, mint betegre. 

8. Milyen gyakran fogok dolgozni?

Ezt nehéz megjósolni. A félév elején - az orvosi kar  tantervének igényei szerint -  felvesszük veled a kapcsolatot és elkészítjük adott félévre az ütemtervet. Nincsenek garanciák a rendelkezésre álló esettípusokkal kapcsolatban, és egyes SPk nem alkalmasak bizonyos szerepekre, bizonyos órákra. Előfordulhat, hogy néhány hónap alatt csak néhány órára tudunk beosztani, vagy hogy félév során egyáltalán nem. 

9. Milyen a díjazás?

Az SPk kompenzálásra kerülnek minden bevetés után. Frissítés alatt.

10. Hogyan lehet jelentkezni?

További részletekért keresd fel az alábbi linket.

Kérjük, hogy egy aktuális fényképet csatolj a jelentkezési lapodhoz. Ne aggódj, ha nem azonnal lépünk kapcsolatba veled, jelentkezési lapod nyilvántartásunkba kerül.

11. Magyar, vagy külföldi hallgatókkal kell kommunikálnunk? Szükséges valamilyen szintű nyelvtudás?

Magyar és külföldi hallgatókkal zajlanak az SP bevetések, de idegen nyelv ismerete nem előfeltétele az SP munkának, illetve nem elvárás a későbbiekben sem.

12. Fontos-e a korom? 

Nekünk nem ha neked sem.

13. Milyen típusú betegprofilt kell eljátszani?

Példa: Te egy 54 éves irodai dolgozó vagy. Kb 2 hónap óta érzed, hogy fáj a lábad, a vádlid, ami gyaloglás és terhelés esetén fokozódik. A fájdalom kb 100 méter séta után jelentkezik, de megerőltetés, lépcsőzés stb esetén hamarabb is. A lábaid gyakran hidegnek érzed és melegebb idő esetén is nehezen melegszenek fel a lábaid. Napi 20 cigarettát szívsz, magas a vérnyomásod. Az egészséged ezt leszámítva jó. Nincs légszomjad, nincs mellkasi fájdalmad, nem duzzad a bokád és nem érzel erősebb szívdobogást sem. A családban nem fordult elő krónikus betegség vagy szívbetegség. Nincsenek gondjaid az izületeiddel.