Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Dr. Nagy Bálint

Dr. Nagy Bálint

Telefon: *0957, 32420

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Nagy Bálint

Antikoaguláció és invazív aneszteziológiai beavatkozások: elmélet és valós gyakorlat

Témavezető: Prof. Dr. Mühl Diána

Társtémavezető: Dr. Nagy Bálint

A sebészeti beavatkozás során a szöveti perfúzió helyreállását követő mechanizmusok gyulladásos válaszreakcióhoz vezetnek, mely mediátorok felszabadulásával, az extracelluláris mátrix átépülésével, akár a sejtek halálával járhatnak. Az ischemiás/reperfúziós károsodás mértéke jelentősen befolyásolja a betegeknél kialakuló szövődményeket. Leukocyta aktiváció, oxigén szabadgyökök (ROS) képződés, cytoskeleton károsodás, apoptozis, makrofág aktiváció és további citokin, kemokin (TNF-alfa; IL-1beta; MIP-2) felszabadulás jön létre.  A késői fázisban adhéziós molekulák hatására a kapilláris permeabilitás fokozódik, a leukocyták kitapadnak, a thrombocyták aktiválódnak és oedema, mikrocirculatiós zavar alakul ki. Carotis- és aorta műtétek (aorto-bifemoralis bypass, aorta stentgraft beültetés) kapcsán vizsgálnánk a pro-oxidáns markerek, az endogén antioxidánsok, citokinek és a szöveti mátrix metalloproteinek valamint azok inhibitorainak szintjében bekövetkezett változásokat. A munka beteg közeli és műtői tevékenységet is jelentene a hallgató számára.  

Témavezető: Dr. Nagy Bálint

Társtémavezető: Dr. Woth Gábor László

Vizsgálatunkban légútbiztosításban járatlan orvostanhallgatók segítségével arra keressük a választ, hogy újraélesztési szituációban mely eszközzel tudnak a leggyorsabban, szövődmény mentesen védett légutat biztosítani, ezzel növelve az újraélesztési kísérletek sikerét. A vizsgálatban lehetőség van több videolaryngoscop és a direkt laryngoscopia gyakorlására.
A MediSkillsLab „steril” környezete mellett a klinikumban is teszteljük az eszközöket, így lehetőség van az aneszteziológiai és intenzív terápiás szakma közelebbi megismerésére is.