Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

« Kutatás

TDK témáink

Társtémavezető: Bánfainé Horváth Adrienn

Az időskori macula degeneráció a felnőttkori vakság vezető oka az iparilag fejlett országokban. Az AMD nedves formája által okozott látásromlás az esetek 90%-ában megállítható, 44%-ában a látás javítható intravitrealis VEGF-gátló injekciókkal. A sikeres kezelés következtében mérséklődni látszik az AMD vaksági statisztikában elfoglalt vezető helye. Vizsgálatunkban a PTE KK Szemészeti Klinika nedves AMD-s betegei Eyleával való kezelésének hosszútávú (min. 5 év követési idejű) anatómiai és funkcionális eredményeit tekintjük át.

A visszafordíthatatlan vakság egyik vezető oka világszerte, a glaucoma (zöldhályog). A betegség pontos patomechanizmusa mai napig nem ismert, hátterében jelenlegi ismereteink szerint a szem belső nyomásának (IOP) a megemelkedése áll. A szemnyomás tartós csökkentése késleltetheti vagy teljesen megállíthatja a glaucoma progresszióját és a rizikó faktorok közül az egyetlen, melyet terápiával befolyásolni tudunk. A zöldhályog kezelése szemnyomás csökkentő cseppekkel, konzervatív módon történik a korai stádiumban, azonban előre haladott esetekben sebészi kezelés is szükségessé válhat. A sebészeti kezelések számos formája ismert, melyek közül a leggyakrabban alkalmazott beavatkozás a trabeculectomia. Ennek során a trabeculáris hálózat egy része eltávolításra kerül és a csarnokvíz elfolyásának a biztosítása érdekében egy új utat képzünk. A műtét leggyakoribb szövődményei a filtrációs párnával kapcsolatosak. A normál sebgyógyulási folyamatok során tapasztalható hegesedés, a filtrációs párna letapadását eredményez(het)i és ezáltal az IOP kontrolljának sikertelenségéhez vezet(het) hosszútávon.

Célunk a különböző glaucoma ellenes műtéti technikák során a sebgyógyulási folyamatok biokémiai összetevőinek tanulmányozása.

A hagyományos szürkehályog műtétek előtt a beültetendő műlencse kalkulálásához szükség van a szem biometriai vizsgálatára. A mérés pontossága nagy mértékben befolyásolja a posztoperatív látásélményt, a betegelégedettséget. A biometriai mérésekben tradícionális szerepe az A-scan ultrahangnak és keratometriás vizsgálatnak  van, azonban napjainkban az optikai módszerek térhódítása figyelhető meg. Ezen módszerek előnye, hogy pontosabb és nem-kontakt méréseket szolgáltatnak. Célunk egy új fejlesztésű „swept source” elülső szegmentum optikai koherencia tomográf és egy hagyományosan elfogadott parciális koherencia interferometria elvén működő optikai biométer által végzett mérések összehasonlítása cataracta műtét előtt álló betegeken.

Jelenkori társadalmunk elöregedésével egyre nagyobb problémát jelent a száraz szem kialakulása idősödő populációnkban.  A könnyfilm összetételének jelentősége a szubjektív panaszok mellett a refrakciós törőerő hibáját, és a súlyosbodó száraz szem a szaruhártya struktúrájának megbomlását, fekélyképződést, akár cornealis perforációt eredményezhet. Számos műkönny érhető el napjainkban a piacon, azonban a tökéletes választáshoz ismernünk kell a könnyfilm megváltozott összetételét. A könnydiagnosztikában jelentős előrelépés a Lacrydiag (Quantel Medical) készülék megjelenése, mely lehetővé teszi a könnyfilm különböző fázisainak jobb megismerését, a könnyfilm változásának pontosabb megismerését. Célunk a műszer hatékonyságának és ismételhetőségének vizsgálata.

Vizsgálat sorozatunk egyik célja, hogy a szemfelszíni daganatok incidenciáját feltérképezze, az esetleges kóroki tényezőket azonosítsa, a demográfiai adatokat megismerje. Ezen adatok függvényében elemezzük a betegség lefolyását és kimenetelét. A vizsgálat sorozat másik célja a ritka előfordulású szemfelszíni jó- és rosszindulatú daganatok in vivo diagnosztikája, a betegek követése, a betegség progressziójának dokumentációja, kezelésre adott válasza, esetleges műtét utáni állapotok követése. Az excisiós biopsziára kerülő betegek szövettani eredményének korrelációját az in vivo vizsgálatokkal szintén vizsgálni tervezzük. További célunk topikális kemo-, illetve immunterápiával rövid és hosszabb távú eredmények szerzése, tapasztalataink értékelése és interpretálása.