Bevezetés az élelmiszer-tudományba

Daten

Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2024-2025

Lehrbeauftragte/r

Semesterwochenstunden

Vorlesungen: 12

Praktika: 0

Seminare: 0

Insgesamt: 12

Fachangaben

  • Kode des Kurses: OOF-ETB-T
  • 1 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Tavaszi
Voraussetzungen:

keine

Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:

min. 5 – max. 20

Erreichbar als Campus-Kurs für . Campus-karok: ÁOK GYTK

Thematik

A táplálkozástudomány, a népegészségtan, az élelmiszer-tudomány és élelmiszer-technológia egymással szorosan összefüggnek, mindegyiknek nagy szerepe van a táplálkozási prevencióban. A fejlett országokban élők többsége jellemzően elegendő élelmiszerrel rendelkezik, bőséges kínálatból válogathat, gyakran túl sokat is fogyaszt, míg mások a legkevésbé sem válogathatnak, hiszen gyakran elegendő élelmiszerük sincs. Egyszerre jelentkezik az igény a fogyasztók számára bőséges élelmiszer-ellátás biztosítása iránt a lehető legalacsonyabb áron és az, „egészséges” élelmiszer-választék iránt. Komoly kihívások előtt áll a globális élelmiszeripar, de a piacot befolyásolják a piaci trendek is. A fogyasztási trendek a fogyasztási adatok alapján ismerhetők meg, az élelmiszeripar szereplői ezek ismeretében alakíthatják fejlesztési koncepciójukat, csökkenthetik vagy növelhetik a fogyasztók által kevésbé vagy inkább keresett élelmiszerek előállítását.

Vorlesungen

  • 1. Az élelmiszertudomány tárgya. Az élelmiszer-tudomány és az egészség kapcsolata. - Lelovics Zsuzsanna
  • 2. Az élelmiszerek csoportosítása. - Lelovics Zsuzsanna
  • 3. Gabonafélék és termékeik. Egészség a feldolgozottság függvényében? - Lelovics Zsuzsanna
  • 4. Sütőipar termékei. Száraztészták. - Lelovics Zsuzsanna
  • 5. Tej és tejtermékek, értékelésük. - Lelovics Zsuzsanna
  • 6. Húsok, húskészítmények. Halból készült élelmiszeripari termékek. - Lelovics Zsuzsanna
  • 7. Zöldségek és gyümölcsök készítményei. Zöldségkonzervek, savanyúságok. - Lelovics Zsuzsanna
  • 8. Édességek és értékelésük. - Lelovics Zsuzsanna
  • 9. Ásványvizek. Alkoholmentes italok, üdítőitalok, energiaitalok. - Lelovics Zsuzsanna
  • 10. Az élelmiszeripar lehetőségei az egészséges táplálkozás elősegítéséért. Új élelmiszerek tudományos értékelése. - Lelovics Zsuzsanna
  • 11. Élelmezésbiztonság. Egészséges, környezetbarát élelmiszerrendszer és élelmiszeripar. - Lelovics Zsuzsanna
  • 12. Az élelmiszer-előállítás jogi szabályozása népegészségtani szempontból. - Lelovics Zsuzsanna

Praktika

Seminare

Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes

Obligatorische Literatur

Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff

Moodle (dinamikusan bővülő, aktualizált tananyag). Teams.

Skript

„Bevezetés az élelmiszer-tudományba” c. jegyzet.

Empfohlene Literatur

Rodler I. (szerk.): Új tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina, 2005.

Rodler I.: Élelmezés- és táplálkozás-egészségtan. Budapest: Medicina, 2005.

Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters

Semesteranforderungen

A félévközi értékelés az utolsó előadáson zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. Pótlásra a szorgalmi időszak utolsó hetéig van lehetőség megbeszélés alapján. Javítási lehetőség: szóbeli beszámolóval.

Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten

1 téma önálló feldolgozása.

Prüfungsfragen

Neptun. Teams.

Prüfer

Praktika, Seminarleiter/innen

  • Lelovics Zsuzsanna