Adatok
A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025
Tantárgyfelelős
-
Lelovics Zsuzsanna
docens,
Orvosi Népegészségtani Intézet
Óraszámok/félév
előadás: 12 óra
gyakorlat: 0 óra
szeminárium: 0 óra
összesen: 12 óra
Tárgyadatok
- Kód: OOF-ETB-T
- 1 kredit
- Általános orvos
- Fakultatív modul
- Tavaszi
Nincs
Kurzus létszámkorlát
min. 5 fő – max. 20 fő
Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: ÁOK GYTK
Tematika
A táplálkozástudomány, a népegészségtan, az élelmiszer-tudomány és élelmiszer-technológia egymással szorosan összefüggnek, mindegyiknek nagy szerepe van a táplálkozási prevencióban. A fejlett országokban élők többsége jellemzően elegendő élelmiszerrel rendelkezik, bőséges kínálatból válogathat, gyakran túl sokat is fogyaszt, míg mások a legkevésbé sem válogathatnak, hiszen gyakran elegendő élelmiszerük sincs. Egyszerre jelentkezik az igény a fogyasztók számára bőséges élelmiszer-ellátás biztosítása iránt a lehető legalacsonyabb áron és az, „egészséges” élelmiszer-választék iránt. Komoly kihívások előtt áll a globális élelmiszeripar, de a piacot befolyásolják a piaci trendek is. A fogyasztási trendek a fogyasztási adatok alapján ismerhetők meg, az élelmiszeripar szereplői ezek ismeretében alakíthatják fejlesztési koncepciójukat, csökkenthetik vagy növelhetik a fogyasztók által kevésbé vagy inkább keresett élelmiszerek előállítását.
Előadások
- 1. Az élelmiszertudomány tárgya. Az élelmiszer-tudomány és az egészség kapcsolata. - Lelovics Zsuzsanna
- 2. Az élelmiszerek csoportosítása. - Lelovics Zsuzsanna
- 3. Gabonafélék és termékeik. Egészség a feldolgozottság függvényében? - Lelovics Zsuzsanna
- 4. Sütőipar termékei. Száraztészták. - Lelovics Zsuzsanna
- 5. Tej és tejtermékek, értékelésük. - Lelovics Zsuzsanna
- 6. Húsok, húskészítmények. Halból készült élelmiszeripari termékek. - Lelovics Zsuzsanna
- 7. Zöldségek és gyümölcsök készítményei. Zöldségkonzervek, savanyúságok. - Lelovics Zsuzsanna
- 8. Édességek és értékelésük. - Lelovics Zsuzsanna
- 9. Ásványvizek. Alkoholmentes italok, üdítőitalok, energiaitalok. - Lelovics Zsuzsanna
- 10. Az élelmiszeripar lehetőségei az egészséges táplálkozás elősegítéséért. Új élelmiszerek tudományos értékelése. - Lelovics Zsuzsanna
- 11. Élelmezésbiztonság. Egészséges, környezetbarát élelmiszerrendszer és élelmiszeripar. - Lelovics Zsuzsanna
- 12. Az élelmiszer-előállítás jogi szabályozása népegészségtani szempontból. - Lelovics Zsuzsanna
Gyakorlatok
Szemináriumok
A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok
Kötelező irodalom
–
Saját oktatási anyag
Moodle (dinamikusan bővülő, aktualizált tananyag). Teams.
Jegyzet
„Bevezetés az élelmiszer-tudományba” c. jegyzet.
Ajánlott irodalom
Rodler I. (szerk.): Új tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina, 2005.
Rodler I.: Élelmezés- és táplálkozás-egészségtan. Budapest: Medicina, 2005.
A félév elfogadásának feltételei
–
Félévközi ellenőrzések
A félévközi értékelés az utolsó előadáson zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. Pótlásra a szorgalmi időszak utolsó hetéig van lehetőség megbeszélés alapján. Javítási lehetőség: szóbeli beszámolóval.
Távolmaradás pótlásának lehetőségei
1 téma önálló feldolgozása.
Vizsgakérdések
Neptun. Teams.
Vizsgáztatók
Gyakorlatok, szemináriumok oktatói
- Lelovics Zsuzsanna