Bevezetés az élelmiszer-tudományba

Data

Official data in SubjectManager for the following academic year: 2024-2025

Course director

Number of hours/semester

lectures: 12 hours

practices: 0 hours

seminars: 0 hours

total of: 12 hours

Subject data

  • Code of subject: OOF-ETB-T
  • 1 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Tavaszi
Prerequisites:

-

Course headcount limitations

min. 5 – max. 20

Available as Campus course for . Campus-karok: ÁOK GYTK

Topic

A táplálkozástudomány, a népegészségtan, az élelmiszer-tudomány és élelmiszer-technológia egymással szorosan összefüggnek, mindegyiknek nagy szerepe van a táplálkozási prevencióban. A fejlett országokban élők többsége jellemzően elegendő élelmiszerrel rendelkezik, bőséges kínálatból válogathat, gyakran túl sokat is fogyaszt, míg mások a legkevésbé sem válogathatnak, hiszen gyakran elegendő élelmiszerük sincs. Egyszerre jelentkezik az igény a fogyasztók számára bőséges élelmiszer-ellátás biztosítása iránt a lehető legalacsonyabb áron és az, „egészséges” élelmiszer-választék iránt. Komoly kihívások előtt áll a globális élelmiszeripar, de a piacot befolyásolják a piaci trendek is. A fogyasztási trendek a fogyasztási adatok alapján ismerhetők meg, az élelmiszeripar szereplői ezek ismeretében alakíthatják fejlesztési koncepciójukat, csökkenthetik vagy növelhetik a fogyasztók által kevésbé vagy inkább keresett élelmiszerek előállítását.

Lectures

  • 1. Az élelmiszertudomány tárgya. Az élelmiszer-tudomány és az egészség kapcsolata. - Lelovics Zsuzsanna
  • 2. Az élelmiszerek csoportosítása. - Lelovics Zsuzsanna
  • 3. Gabonafélék és termékeik. Egészség a feldolgozottság függvényében? - Lelovics Zsuzsanna
  • 4. Sütőipar termékei. Száraztészták. - Lelovics Zsuzsanna
  • 5. Tej és tejtermékek, értékelésük. - Lelovics Zsuzsanna
  • 6. Húsok, húskészítmények. Halból készült élelmiszeripari termékek. - Lelovics Zsuzsanna
  • 7. Zöldségek és gyümölcsök készítményei. Zöldségkonzervek, savanyúságok. - Lelovics Zsuzsanna
  • 8. Édességek és értékelésük. - Lelovics Zsuzsanna
  • 9. Ásványvizek. Alkoholmentes italok, üdítőitalok, energiaitalok. - Lelovics Zsuzsanna
  • 10. Az élelmiszeripar lehetőségei az egészséges táplálkozás elősegítéséért. Új élelmiszerek tudományos értékelése. - Lelovics Zsuzsanna
  • 11. Élelmezésbiztonság. Egészséges, környezetbarát élelmiszerrendszer és élelmiszeripar. - Lelovics Zsuzsanna
  • 12. Az élelmiszer-előállítás jogi szabályozása népegészségtani szempontból. - Lelovics Zsuzsanna

Practices

Seminars

Reading material

Obligatory literature

Literature developed by the Department

Moodle (dinamikusan bővülő, aktualizált tananyag). Teams.

Notes

„Bevezetés az élelmiszer-tudományba” c. jegyzet.

Recommended literature

Rodler I. (szerk.): Új tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina, 2005.

Rodler I.: Élelmezés- és táplálkozás-egészségtan. Budapest: Medicina, 2005.

Conditions for acceptance of the semester

Mid-term exams

A félévközi értékelés az utolsó előadáson zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. Pótlásra a szorgalmi időszak utolsó hetéig van lehetőség megbeszélés alapján. Javítási lehetőség: szóbeli beszámolóval.

Making up for missed classes

1 téma önálló feldolgozása.

Exam topics/questions

Neptun. Teams.

Examiners

Instructor / tutor of practices and seminars

  • Lelovics Zsuzsanna