Új eredmények a táplálkozástudományban

Daten

Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2024-2025

Lehrbeauftragte/r

Semesterwochenstunden

Vorlesungen: 12

Praktika: 0

Seminare: 0

Insgesamt: 12

Fachangaben

  • Kode des Kurses: OOF-ETT-T
  • 1 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Tavaszi
Voraussetzungen:

OOF-BTT-T teljesítve

Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:

min. 5 – max. 20

Erreichbar als Campus-Kurs für . Campus-karok: ÁOK GYTK

Thematik

A kiegyensúlyozott, harmonikus (egészséges) élet megvalósításában nagy szerepe van a minőségi és egészséges táplálkozásnak, azonban ezt nem könnyítik meg a gyakran egymásnak ellentmondó információk és a „zaj”. Az „egészséges táplálkozás” nem egyenlő az egészséges élelmiszerrel vagy/és egészséges étellel (hiszen az utóbbi kategóriák nem léteznek). Azonban vannak élelmiszerek, amelyek fogyasztása gyakrabban és nagyobb mennyiségben, másoké sokkal ritkábban ajánlott, és kevesebb is elegendő belőle. Az egészséges táplálkozás fedezi a szükségletet, változatos, kiegyensúlyozott, a táplálkozással összefüggő betegségek kockázatát minimálisra csökkenti. Az újonnan kapható élelmiszerek nem feltétlenül szükségesek az egészséghez, mint ahogy a gyermekekre pozicionált élelmiszerek sem feltétlenül erről ismertek.

Vorlesungen

  • 1. A korszerű egészséges étrend és jellemzői. A folyadékpótlással kapcsolatos kutatások legújabb eredményei - Lelovics Zsuzsanna
  • 2. Új eredmények a táplálkozási prevencióban - Lelovics Zsuzsanna
  • 3. Gyermekekre pozicionált élelmiszerek - Lelovics Zsuzsanna
  • 4. Új hatóanyagok és termékek az étrend-kiegészítők „piacán” - Lelovics Zsuzsanna
  • 5. Különleges táplálkozási célú élelmiszerek - Lelovics Zsuzsanna
  • 6. Élelmiszer-helyettesítők. Étkezést helyettesítő termékek. Új táplálkozási „szokások” - Lelovics Zsuzsanna
  • 7. Chrononutrition: az alvás és a táplálkozás főbb összefüggései - Lelovics Zsuzsanna
  • 8. A mediterrán étrenddel és követőivel kapcsolatos kutatások legújabb eredményei - Lelovics Zsuzsanna
  • 9. A flexitáriánus, a vegetáriánus és a vegán táplálkozás a legújabb kutatási eredmények tükrében - Lelovics Zsuzsanna
  • 10. A média hatása a táplálkozásra (és az életmódra) - Lelovics Zsuzsanna
  • 11. Mindenmentes élelmiszerek. Mindenmentes étrend - Lelovics Zsuzsanna
  • 12. Ehető rovarok. Fenntartható táplálkozási trendek - Lelovics Zsuzsanna

Praktika

Seminare

Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes

Obligatorische Literatur

Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff

Moodle. Teams.

Skript

Jegyzet.

Empfohlene Literatur

Rodler I. (szerk.): Új tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina, 2005.

Rodler I.: Élelmezés- és táplálkozás-egészségtan. Budapest: Medicina, 2005.

Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters

Semesteranforderungen

A félévközi értékelés az utolsó előadáson zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. Pótlásra a szorgalmi időszak utolsó hetéig van lehetőség megbeszélés alapján. Javítási lehetőség: szóbeli beszámolóval.

Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten

1 téma önálló feldolgozása.

Prüfungsfragen

Neptun. Teams.

Prüfer

Praktika, Seminarleiter/innen

  • Lelovics Zsuzsanna