Data
Official data in SubjectManager for the following academic year: 2024-2025
Course director
-
Lelovics Zsuzsanna
docens,
Orvosi Népegészségtani Intézet -
Number of hours/semester
lectures: 12 hours
practices: 0 hours
seminars: 0 hours
total of: 12 hours
Subject data
- Code of subject: OOF-ETT-T
- 1 kredit
- Általános orvos
- Fakultatív modul
- Tavaszi
OOF-BTT-T teljesítve
Course headcount limitations
min. 5 – max. 20
Available as Campus course for . Campus-karok: ÁOK GYTK
Topic
A kiegyensúlyozott, harmonikus (egészséges) élet megvalósításában nagy szerepe van a minőségi és egészséges táplálkozásnak, azonban ezt nem könnyítik meg a gyakran egymásnak ellentmondó információk és a „zaj”. Az „egészséges táplálkozás” nem egyenlő az egészséges élelmiszerrel vagy/és egészséges étellel (hiszen az utóbbi kategóriák nem léteznek). Azonban vannak élelmiszerek, amelyek fogyasztása gyakrabban és nagyobb mennyiségben, másoké sokkal ritkábban ajánlott, és kevesebb is elegendő belőle. Az egészséges táplálkozás fedezi a szükségletet, változatos, kiegyensúlyozott, a táplálkozással összefüggő betegségek kockázatát minimálisra csökkenti. Az újonnan kapható élelmiszerek nem feltétlenül szükségesek az egészséghez, mint ahogy a gyermekekre pozicionált élelmiszerek sem feltétlenül erről ismertek.
Lectures
- 1. A korszerű egészséges étrend és jellemzői. A folyadékpótlással kapcsolatos kutatások legújabb eredményei - Lelovics Zsuzsanna
- 2. Új eredmények a táplálkozási prevencióban - Lelovics Zsuzsanna
- 3. Gyermekekre pozicionált élelmiszerek - Lelovics Zsuzsanna
- 4. Új hatóanyagok és termékek az étrend-kiegészítők „piacán” - Lelovics Zsuzsanna
- 5. Különleges táplálkozási célú élelmiszerek - Lelovics Zsuzsanna
- 6. Élelmiszer-helyettesítők. Étkezést helyettesítő termékek. Új táplálkozási „szokások” - Lelovics Zsuzsanna
- 7. Chrononutrition: az alvás és a táplálkozás főbb összefüggései - Lelovics Zsuzsanna
- 8. A mediterrán étrenddel és követőivel kapcsolatos kutatások legújabb eredményei - Lelovics Zsuzsanna
- 9. A flexitáriánus, a vegetáriánus és a vegán táplálkozás a legújabb kutatási eredmények tükrében - Lelovics Zsuzsanna
- 10. A média hatása a táplálkozásra (és az életmódra) - Lelovics Zsuzsanna
- 11. Mindenmentes élelmiszerek. Mindenmentes étrend - Lelovics Zsuzsanna
- 12. Ehető rovarok. Fenntartható táplálkozási trendek - Lelovics Zsuzsanna
Practices
Seminars
Reading material
Obligatory literature
Literature developed by the Department
Moodle. Teams.
Notes
Jegyzet.
Recommended literature
Rodler I. (szerk.): Új tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina, 2005.
Rodler I.: Élelmezés- és táplálkozás-egészségtan. Budapest: Medicina, 2005.
Conditions for acceptance of the semester
–
Mid-term exams
A félévközi értékelés az utolsó előadáson zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. Pótlásra a szorgalmi időszak utolsó hetéig van lehetőség megbeszélés alapján. Javítási lehetőség: szóbeli beszámolóval.
Making up for missed classes
1 téma önálló feldolgozása.
Exam topics/questions
Neptun. Teams.
Examiners
Instructor / tutor of practices and seminars
- Lelovics Zsuzsanna