Új eredmények a táplálkozástudományban

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025

Tantárgyfelelős

Óraszámok/félév

előadás: 12 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 12 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OOF-ETT-T
  • 1 kredit
  • Általános orvos
  • Fakultatív modul
  • Tavaszi
Előfeltétel:

OOF-BTT-T teljesítve

Kurzus létszámkorlát

min. 5 fő – max. 20 fő

Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: ÁOK GYTK

Tematika

A kiegyensúlyozott, harmonikus (egészséges) élet megvalósításában nagy szerepe van a minőségi és egészséges táplálkozásnak, azonban ezt nem könnyítik meg a gyakran egymásnak ellentmondó információk és a „zaj”. Az „egészséges táplálkozás” nem egyenlő az egészséges élelmiszerrel vagy/és egészséges étellel (hiszen az utóbbi kategóriák nem léteznek). Azonban vannak élelmiszerek, amelyek fogyasztása gyakrabban és nagyobb mennyiségben, másoké sokkal ritkábban ajánlott, és kevesebb is elegendő belőle. Az egészséges táplálkozás fedezi a szükségletet, változatos, kiegyensúlyozott, a táplálkozással összefüggő betegségek kockázatát minimálisra csökkenti. Az újonnan kapható élelmiszerek nem feltétlenül szükségesek az egészséghez, mint ahogy a gyermekekre pozicionált élelmiszerek sem feltétlenül erről ismertek.

Előadások

  • 1. A korszerű egészséges étrend és jellemzői. A folyadékpótlással kapcsolatos kutatások legújabb eredményei - Lelovics Zsuzsanna
  • 2. Új eredmények a táplálkozási prevencióban - Lelovics Zsuzsanna
  • 3. Gyermekekre pozicionált élelmiszerek - Lelovics Zsuzsanna
  • 4. Új hatóanyagok és termékek az étrend-kiegészítők „piacán” - Lelovics Zsuzsanna
  • 5. Különleges táplálkozási célú élelmiszerek - Lelovics Zsuzsanna
  • 6. Élelmiszer-helyettesítők. Étkezést helyettesítő termékek. Új táplálkozási „szokások” - Lelovics Zsuzsanna
  • 7. Chrononutrition: az alvás és a táplálkozás főbb összefüggései - Lelovics Zsuzsanna
  • 8. A mediterrán étrenddel és követőivel kapcsolatos kutatások legújabb eredményei - Lelovics Zsuzsanna
  • 9. A flexitáriánus, a vegetáriánus és a vegán táplálkozás a legújabb kutatási eredmények tükrében - Lelovics Zsuzsanna
  • 10. A média hatása a táplálkozásra (és az életmódra) - Lelovics Zsuzsanna
  • 11. Mindenmentes élelmiszerek. Mindenmentes étrend - Lelovics Zsuzsanna
  • 12. Ehető rovarok. Fenntartható táplálkozási trendek - Lelovics Zsuzsanna

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

Moodle. Teams.

Jegyzet

Jegyzet.

Ajánlott irodalom

Rodler I. (szerk.): Új tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina, 2005.

Rodler I.: Élelmezés- és táplálkozás-egészségtan. Budapest: Medicina, 2005.

A félév elfogadásának feltételei

Félévközi ellenőrzések

A félévközi értékelés az utolsó előadáson zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. Pótlásra a szorgalmi időszak utolsó hetéig van lehetőség megbeszélés alapján. Javítási lehetőség: szóbeli beszámolóval.

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

1 téma önálló feldolgozása.

Vizsgakérdések

Neptun. Teams.

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói

  • Lelovics Zsuzsanna