Adatok
A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025
Tantárgyfelelős
-
Lelovics Zsuzsanna
docens,
Onkoterápiás Intézet
Óraszámok/félév
előadás: 12 óra
gyakorlat: 0 óra
szeminárium: 0 óra
összesen: 12 óra
Tárgyadatok
- Kód: OOF-ETT-T
- 1 kredit
- Általános orvos
- Fakultatív modul
- Tavaszi
OOF-BTT-T teljesítve
Kurzus létszámkorlát
min. 5 fő – max. 20 fő
Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: ÁOK GYTK
Tematika
A kiegyensúlyozott, harmonikus (egészséges) élet megvalósításában nagy szerepe van a minőségi és egészséges táplálkozásnak, azonban ezt nem könnyítik meg a gyakran egymásnak ellentmondó információk és a „zaj”. Az „egészséges táplálkozás” nem egyenlő az egészséges élelmiszerrel vagy/és egészséges étellel (hiszen az utóbbi kategóriák nem léteznek). Azonban vannak élelmiszerek, amelyek fogyasztása gyakrabban és nagyobb mennyiségben, másoké sokkal ritkábban ajánlott, és kevesebb is elegendő belőle. Az egészséges táplálkozás fedezi a szükségletet, változatos, kiegyensúlyozott, a táplálkozással összefüggő betegségek kockázatát minimálisra csökkenti. Az újonnan kapható élelmiszerek nem feltétlenül szükségesek az egészséghez, mint ahogy a gyermekekre pozicionált élelmiszerek sem feltétlenül erről ismertek.
Előadások
- 1. A korszerű egészséges étrend és jellemzői. A folyadékpótlással kapcsolatos kutatások legújabb eredményei - Lelovics Zsuzsanna
- 2. Új eredmények a táplálkozási prevencióban - Lelovics Zsuzsanna
- 3. Gyermekekre pozicionált élelmiszerek - Lelovics Zsuzsanna
- 4. Új hatóanyagok és termékek az étrend-kiegészítők „piacán” - Lelovics Zsuzsanna
- 5. Különleges táplálkozási célú élelmiszerek - Lelovics Zsuzsanna
- 6. Élelmiszer-helyettesítők. Étkezést helyettesítő termékek. Új táplálkozási „szokások” - Lelovics Zsuzsanna
- 7. Chrononutrition: az alvás és a táplálkozás főbb összefüggései - Lelovics Zsuzsanna
- 8. A mediterrán étrenddel és követőivel kapcsolatos kutatások legújabb eredményei - Lelovics Zsuzsanna
- 9. A flexitáriánus, a vegetáriánus és a vegán táplálkozás a legújabb kutatási eredmények tükrében - Lelovics Zsuzsanna
- 10. A média hatása a táplálkozásra (és az életmódra) - Lelovics Zsuzsanna
- 11. Mindenmentes élelmiszerek. Mindenmentes étrend - Lelovics Zsuzsanna
- 12. Ehető rovarok. Fenntartható táplálkozási trendek - Lelovics Zsuzsanna
Gyakorlatok
Szemináriumok
A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok
Kötelező irodalom
Saját oktatási anyag
Moodle. Teams.
Jegyzet
Jegyzet.
Ajánlott irodalom
Rodler I. (szerk.): Új tápanyagtáblázat. Budapest: Medicina, 2005.
Rodler I.: Élelmezés- és táplálkozás-egészségtan. Budapest: Medicina, 2005.
A félév elfogadásának feltételei
–
Félévközi ellenőrzések
A félévközi értékelés az utolsó előadáson zárthelyi dolgozat (teszt) alapján történik. Pótlásra a szorgalmi időszak utolsó hetéig van lehetőség megbeszélés alapján. Javítási lehetőség: szóbeli beszámolóval.
Távolmaradás pótlásának lehetőségei
1 téma önálló feldolgozása.
Vizsgakérdések
Neptun. Teams.
Vizsgáztatók
Gyakorlatok, szemináriumok oktatói
- Lelovics Zsuzsanna