Daten
Offizielle Daten in der Fachveröffentlichung für das folgende akademische Jahr: 2024-2025
Lehrbeauftragte/r
-
Varjas Tímea
adjunktus,
Onkoterápiás Intézet -
Semesterwochenstunden
Vorlesungen: 24
Praktika: 0
Seminare: 0
Insgesamt: 24
Fachangaben
- Kode des Kurses: OFF-ETV-T
- 2 kredit
- Fogorvos
- Fakultatív modul
- Őszi
keine
Zahl der Kursteilnehmer für den Kurs:
min. 5 – max. 30
Erreichbar als Campus-Kurs für . Campus-karok: ÁOK ETK GYTK TTK
Thematik
Az élelmiszeripar már évtizedek óta alkalmaz élelmiszer-adalékokat, melyek a termékek eltarthatóságát, állagát, tápértékét, élvezeti értékét, emészthetőségét javítják.
A kurzus előadásai alatt a hallgatók megismerkednek az élelmiszer-adalékok csoportjaival, alkalmazási területeivel, természetes és mesterséges eredetű adalékok egészségügyi hatásaival. Célunk, hogy az E-számok használata miatt kialakult félelmet tudományos alapon megerősítsük, vagy megcáfoljuk.
Vorlesungen
- 1. Bevezetés, az élelmiszer adalékok jellemzése, csoportosításuk - Varjas Tímea
- 2. Technológiai segédanyagok és az élelmiszer-adalékok közti különbségek - Varjas Tímea
- 3. Magyarországi és EU és nemzetközi szabályozás intézményrendszere - Varjas Tímea
- 4. Az E-szám rendszer - Varjas Tímea
- 5. Új adalékanyagok engedélyezési folyamata - Varjas Tímea
- 6. A biztonságosság vizsgálata, felülvizsgálat, monitorozás, betiltott élelmiszer-adalékok - Varjas Tímea
- 7. Élelmiszer-színezékek (E100-E199) - Varjas Tímea
- 8. Mono-azo színezékek egészségügyi kockázatai - Varjas Tímea
- 9. Tartósítószerek (E200-E260) felhasználási területei - Varjas Tímea
- 10. Tartósítószerek fogyasztásával kapcsolatos rizikók - Varjas Tímea
- 11. Természetes és mesterséges eredetű édesítőszerek jellemzői - Varjas Tímea
- 12. Édesítőszerek biztonságos fogyasztása - Varjas Tímea
- 13. Savanyúságot szabályozó anyagok használata, felhasználása - Varjas Tímea
- 14. Savanyúságot szabályozó anyagok veszélyei - Varjas Tímea
- 15. Antioxidánsok (E300-E399) használatának előnyei, hátrányai - Varjas Tímea
- 16. Tömegnövelő szerek, zselésítő anyagok - Varjas Tímea
- 17. Stabilizátorok, sűrítőanyagok - Varjas Tímea
- 18. A guargumi körüli pánik története - Varjas Tímea
- 19. Ízfokozók kémia szerkezete. - Varjas Tímea
- 20. Kínai étterem szindróma - Varjas Tímea
- 21. Fényező anyagok egészségügyi hatásai - Varjas Tímea
- 22. Csomósodás gátlók egészségügyi hatásai - Varjas Tímea
- 23. Összefoglalás - Varjas Tímea
- 24. Teszt - Varjas Tímea
Praktika
Seminare
Materialien zum Aneignen des Lehrstoffes
Obligatorische Literatur
Vom Institut veröffentlichter Lehrstoff
Neptunra feltöltött diasor
Skript
Empfohlene Literatur
EFSA adott témakörhöz kapcsolódó cikkei
Voraussetzung zum Absolvieren des Semesters
írásbeli vizsga, egy témából prezentáció
Semesteranforderungen
A kurzus csoportban kidolgozott és előadott prezentációval és online teszttel zárul (Neptun)
Möglichkeiten zur Nachholung der Fehlzeiten
Egyéni elbírálás alapján
Prüfungsfragen
Az aktuális diasorban, Neptunon, Teamsen