Adatok
A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2024-2025
Tantárgyfelelős
-
Varjas Tímea
adjunktus,
Onkoterápiás Intézet
Óraszámok/félév
előadás: 24 óra
gyakorlat: 0 óra
szeminárium: 0 óra
összesen: 24 óra
Tárgyadatok
- Kód: OFF-ETV-T
- 2 kredit
- Fogorvos
- Fakultatív modul
- Őszi
Nincs
Kurzus létszámkorlát
min. 5 fő – max. 30 fő
Campus kurzusként elérhető . Campus-karok: ÁOK ETK GYTK TTK
Tematika
Az élelmiszeripar már évtizedek óta alkalmaz élelmiszer-adalékokat, melyek a termékek eltarthatóságát, állagát, tápértékét, élvezeti értékét, emészthetőségét javítják.
A kurzus előadásai alatt a hallgatók megismerkednek az élelmiszer-adalékok csoportjaival, alkalmazási területeivel, természetes és mesterséges eredetű adalékok egészségügyi hatásaival. Célunk, hogy az E-számok használata miatt kialakult félelmet tudományos alapon megerősítsük, vagy megcáfoljuk.
Előadások
- 1. Bevezetés, az élelmiszer adalékok jellemzése, csoportosításuk - Varjas Tímea
- 2. Technológiai segédanyagok és az élelmiszer-adalékok közti különbségek - Varjas Tímea
- 3. Magyarországi és EU és nemzetközi szabályozás intézményrendszere - Varjas Tímea
- 4. Az E-szám rendszer - Varjas Tímea
- 5. Új adalékanyagok engedélyezési folyamata - Varjas Tímea
- 6. A biztonságosság vizsgálata, felülvizsgálat, monitorozás, betiltott élelmiszer-adalékok - Varjas Tímea
- 7. Élelmiszer-színezékek (E100-E199) - Varjas Tímea
- 8. Mono-azo színezékek egészségügyi kockázatai - Varjas Tímea
- 9. Tartósítószerek (E200-E260) felhasználási területei - Varjas Tímea
- 10. Tartósítószerek fogyasztásával kapcsolatos rizikók - Varjas Tímea
- 11. Természetes és mesterséges eredetű édesítőszerek jellemzői - Varjas Tímea
- 12. Édesítőszerek biztonságos fogyasztása - Varjas Tímea
- 13. Savanyúságot szabályozó anyagok használata, felhasználása - Varjas Tímea
- 14. Savanyúságot szabályozó anyagok veszélyei - Varjas Tímea
- 15. Antioxidánsok (E300-E399) használatának előnyei, hátrányai - Varjas Tímea
- 16. Tömegnövelő szerek, zselésítő anyagok - Varjas Tímea
- 17. Stabilizátorok, sűrítőanyagok - Varjas Tímea
- 18. A guargumi körüli pánik története - Varjas Tímea
- 19. Ízfokozók kémia szerkezete. - Varjas Tímea
- 20. Kínai étterem szindróma - Varjas Tímea
- 21. Fényező anyagok egészségügyi hatásai - Varjas Tímea
- 22. Csomósodás gátlók egészségügyi hatásai - Varjas Tímea
- 23. Összefoglalás - Varjas Tímea
- 24. Teszt - Varjas Tímea
Gyakorlatok
Szemináriumok
A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok
Kötelező irodalom
Saját oktatási anyag
Neptunra feltöltött diasor
Jegyzet
Ajánlott irodalom
EFSA adott témakörhöz kapcsolódó cikkei
A félév elfogadásának feltételei
írásbeli vizsga, egy témából prezentáció
Félévközi ellenőrzések
A kurzus csoportban kidolgozott és előadott prezentációval és online teszttel zárul (Neptun)
Távolmaradás pótlásának lehetőségei
Egyéni elbírálás alapján
Vizsgakérdések
Az aktuális diasorban, Neptunon, Teamsen