A titokzatos E-számok egészségügyi hatásai: tévhitek és a valóság

Data

Official data in SubjectManager for the following academic year: 2024-2025

Course director

Number of hours/semester

lectures: 24 hours

practices: 0 hours

seminars: 0 hours

total of: 24 hours

Subject data

  • Code of subject: OFF-ETV-T
  • 2 kredit
  • Fogorvos
  • Fakultatív modul
  • Őszi
Prerequisites:

-

Course headcount limitations

min. 5 – max. 30

Available as Campus course for . Campus-karok: ÁOK ETK GYTK TTK

Topic

Az élelmiszeripar már évtizedek óta alkalmaz élelmiszer-adalékokat, melyek a termékek eltarthatóságát, állagát, tápértékét, élvezeti értékét, emészthetőségét javítják.

A kurzus előadásai alatt a hallgatók megismerkednek az élelmiszer-adalékok csoportjaival, alkalmazási területeivel, természetes és mesterséges eredetű adalékok egészségügyi hatásaival. Célunk, hogy az E-számok használata miatt kialakult félelmet tudományos alapon megerősítsük, vagy megcáfoljuk.

Lectures

  • 1. Bevezetés, az élelmiszer adalékok jellemzése, csoportosításuk - Varjas Tímea
  • 2. Technológiai segédanyagok és az élelmiszer-adalékok közti különbségek - Varjas Tímea
  • 3. Magyarországi és EU és nemzetközi szabályozás intézményrendszere - Varjas Tímea
  • 4. Az E-szám rendszer - Varjas Tímea
  • 5. Új adalékanyagok engedélyezési folyamata - Varjas Tímea
  • 6. A biztonságosság vizsgálata, felülvizsgálat, monitorozás, betiltott élelmiszer-adalékok - Varjas Tímea
  • 7. Élelmiszer-színezékek (E100-E199) - Varjas Tímea
  • 8. Mono-azo színezékek egészségügyi kockázatai - Varjas Tímea
  • 9. Tartósítószerek (E200-E260) felhasználási területei - Varjas Tímea
  • 10. Tartósítószerek fogyasztásával kapcsolatos rizikók - Varjas Tímea
  • 11. Természetes és mesterséges eredetű édesítőszerek jellemzői - Varjas Tímea
  • 12. Édesítőszerek biztonságos fogyasztása - Varjas Tímea
  • 13. Savanyúságot szabályozó anyagok használata, felhasználása - Varjas Tímea
  • 14. Savanyúságot szabályozó anyagok veszélyei - Varjas Tímea
  • 15. Antioxidánsok (E300-E399) használatának előnyei, hátrányai - Varjas Tímea
  • 16. Tömegnövelő szerek, zselésítő anyagok - Varjas Tímea
  • 17. Stabilizátorok, sűrítőanyagok - Varjas Tímea
  • 18. A guargumi körüli pánik története - Varjas Tímea
  • 19. Ízfokozók kémia szerkezete. - Varjas Tímea
  • 20. Kínai étterem szindróma - Varjas Tímea
  • 21. Fényező anyagok egészségügyi hatásai - Varjas Tímea
  • 22. Csomósodás gátlók egészségügyi hatásai - Varjas Tímea
  • 23. Összefoglalás - Varjas Tímea
  • 24. Teszt - Varjas Tímea

Practices

Seminars

Reading material

Obligatory literature

Literature developed by the Department

Neptunra feltöltött diasor

Notes

Recommended literature

EFSA adott témakörhöz kapcsolódó cikkei

Conditions for acceptance of the semester

írásbeli vizsga, egy témából prezentáció

Mid-term exams

A kurzus csoportban kidolgozott és előadott prezentációval és online teszttel zárul (Neptun)

Making up for missed classes

Egyéni elbírálás alapján

Exam topics/questions

Az aktuális diasorban, Neptunon, Teamsen

Examiners

Instructor / tutor of practices and seminars