Nyolcszáz millió forintos eszközfejlesztés az Onkoterápiás Intézetben

2022. szeptember 16.

Új lineáris gyorsító megvásárlására nyert vissza nem térítendő, 800 millió forintos támogatást a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Onkoterápiás Intézete. A Széchenyi 2020 program keretében beszerzendő, modern eszközzel akár 80 daganatos beteg kezelését is el tudják végezni naponta. A projekt európai uniós támogatással valósul meg.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Onkoterápiás Intézetében napi szinten közel háromszáz ambuláns beteget látnak el, mintegy 100-150 sugár-, és több mint félszáz infúziós kezelést végeznek, és összesen 55 fekvőbeteget tudnak egyszerre ellátni. Regionális központként óriási a leterheltsége mind az itt dolgozó orvosoknak és ápolóknak, mind pedig az itt szolgálatot ellátó, orvosi eszközparknak. Az intézmény minden egyes fejlesztése a daganatos betegek még korszerűbb ellátását, és még rövidebb várakozási idejét szolgálja.

„Az új eszközzel naponta akár 80 beteget is tudunk majd kezelni, egyúttal jelentősen megfiatalodik az eszközparkunk” – mondta dr. Mangel László professzor, az Onkoterápiás Intézet igazgatója, a projekt szakmai vezetője, hozzátéve, hogy ezzel a viszonylag kis méretű, modern lineáris gyorsítóval rendkívül korszerű kezeléseket tudnak majd végezni, és ezáltal a betegellátás is biztonságosabbá válik. Működése csendes, ami növeli a betegek biztonság- és komfortérzetét a kezelések alatt.

Az új eszköz érkezését elő is kell készíteni a hatékony működés érdekében, ennek megfelelően felújítják azt a kezelőhelyiséget, ahova kerülni fog. Modernizálják a villamoshálózatát, gépészetét és sugárvédelmi rendszerét, hogy a beszerzést követően azonnal munkába állíthassák az új eszközt. A tervek szerint 2023 őszén végezhetik el az első kezeléseket az új lineáris gyorsítóval.

A projektről bővebb információt a projektek.pte.hu oldalon olvashatnak.

Forrás:

PTE