In memoriam - Prof. Dr. Krommer Károly

2023. március 28.

In memoriam – Prof. Dr. Krommer Károly

Búcsúzunk Intézetünk alapítójától

Mély megrendüléssel fogadtuk a szomorú hírt, hogy Dr. Krommer Károly a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának emeritus professzora 2023. március 7.-én életének 85. évében, éppen a születésnapján elhunyt. Halálának időpontja szimbolikus, szülészként jelen volt az élet megszületésekor, onkológusként pedig sok beteget kísért el a földi pályafutás végéig.

Krommer professzor személyében a PTE egyik emblematikus alakját veszítettünk el, hajlott kora ellenére délceg tartása, elegáns megjelenése, példamutató viselkedése tiszteletet ébresztett mindenkiben. Odaadó gyógyító munkája, a munkatársak, a betegek és az orvostanhallgatók tiszteletét vívta ki. Élvezetes előadásokat tartott, a szakmai tudás átadása mellett a betegekkel való bánásmódról, a gyógyítás alázatáról és a hazaszeretetről is gyakran beszélt. Jó volt látni, hogy az országos, szakmai rendezvényeken is milyen szeretettel veszik körül a más intézetek munkatársai. Alapító tagja lett a „Professzorok Batthyány Körének”.

Krommer professzor „pécsi tükének” számít, Pécsen született 1938-ban. 1962-ben gyakornokként került a Pécsi Szülészeti Klinikára. Tovább tartott a hivatalos munkaidő akkoriban, sok esetben este 7-8 óráig is dolgoztak az orvosok. Szakképesítése után a Klinika Onkoradiológiai Osztályára osztották be. Érdeklődése miatt az eredetileg tervezett fél évből sok-sok év lett. Az onkoradiológiai szakképesítés  megszerzése után végleg az osztályon maradt. 1998-ban egyetemi tanárnak nevezték ki a dél-dunántúli régióban a nőgyógyászati onkológiai tevékenység irányítására.

Élete fő műve az Onkoterápiás Intézet megalapítása volt. 2002-ben a PTE rektora egy új intézet alapítására kérte fel. A megtisztelő megbízást vonakodva fogadta el, mivel akkor már 64 éves volt.  2002. április 12-én – a 24. órában – szűk területen és mostoha körülmények között létrehozta a PTE Onkoterápiás Intézetet 40 ággyal.  Mindig jó érzéssel töltötte el, hogy sikerült valami olyat alkotni, mely azóta is évről-évre folyamatosan bővül és fejlődik. A vezetői feladatok átadása után még évekig részt vett a szakambulancia munkájában.