Korszerű sugárterápiás eszköz segíti a daganatos betegek gyógyítását Pécsett

2023. november 27.

Mintegy 1,6 milliárd forintból szerezte be a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Onkoterápiás Intézete azt a rendkívül korszerű sugárterápiás eszközt, mellyel a lehető leghatékonyabban tudják gyógyítani a daganatos betegeket. Az összeg felét, mintegy 800 millió forintot európai uniós és kormányzati támogatásból biztosították, további 800 millióval pedig a PTE járult hozzá a fejlesztéshez. Az ultramodern készüléket november 24-én adták át.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Onkoterápiás Intézete 2002-es alapítása óta képviselte a daganatgyógyítás céljából alkalmazott sugárterápiás eszközpark modernizálásának szemléletét és igényét, így kerülhetett Pécsre 2010-ben a legkorszerűbb sugárterápiás és sugársebészeti beavatkozásokra is alkalmas készülék, a Novalis TX gyorsító. Ez akkor Magyarországon és a régióban is forradalmi újításnak számított. További fejlesztésként, 2015-ben egy másik lineáris gyorsító, valamint egy modern tervezési CT-berendezés is került az intézetbe. A jelenlegi EFOP-pályázat pedig megadta a lehetőséget arra, hogy beszerezzék korunk egyik legkorszerűbb sugárterápiás eszközét, egy Varian Halcyon típusú lineáris gyorsítót.

Dr. Mangel László professzor, a PTE KK Onkoterápiás Intézetének igazgatója a beruházás kapcsán elmondta: „A jelenlegi fejlesztéssel már egyértelműen kimondható, hogy a PTE KK Onkoterápiás Intézetében, mint regionális onkológiai centrumban, biztonságosan és korszerűen történhetnek a sugárkezelések, a modern kor egészségügyi elvárásainak megfelelően. Az onkológiai diagnosztika és terápia rohamosan fejlődik, egyre több betegünknek tudunk reményteli gyógyulást, hatékony kezeléseket és mind több minőségi életévet nyújtani. Ezt azért is szükséges hangsúlyozni, mivel egy gyógyulási, vagy a fejlődés következtében egyre hosszabb, akár több éves kezelési időszakban mind gyakrabban lehet szükség sugárkezelésre is, így rendkívül fontos, hogy a betegeink számára ezt a lehetőséget folyamatosan, biztonságosan, a kor szellemének megfelelő technológia felhasználásával tudjuk biztosítani. A most átadott, új készülék szolgálatba állításával pedig - egy regionális onkológiai centrum szakmai elvárásainak megfelelően - a technológiai háttér immár teljes mértékben rendelkezésre áll.”

A PTE KK Onkoterápiás Intézetében éves szinten több mint 1500 betegnél történik sugárterápia, napi szinten pedig mintegy 300-400 beteg ellátását végzik, ezért is fontos ez a fejlesztés.

Forrás:

PTE

Fotó:

Molnár Dávid/UnivPécs