Korszerű és egyedülálló sugárkezelési lehetőségek

A Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézetében 2010 végén került telepítésre egy sugárterápiás és sugársebészeti kezelések elvégzésére is alkalmas korszerű besugárzó készülék. A klinikai üzemmódot 2011 utolsó hónapjaiban indítottuk el és a 2013-as évre már igen jelentős gyakorlatot és klinikai tapasztalatot szereztünk a készülék alkalmazásával. Miután néhány száz kilométeres távolságban a legkorszerűbb besugárzó berendezésről van szó, mindenképpen fontosnak tartjuk mind a laikus, mind a szakmai érdeklődők számára néhány közérthető videó-animációval, és linkkel csatolt rövid szakmai leírással bemutatni NOVALIS TX készülékünket.

Novalis TX által nyújtott egyedi klinikai lehetőségek

1. A Novalis TX lineáris gyorsító az első olyan berendezés Magyarországon, mely egybeépített CT készülékének segítségével mm-pontosan képes a besugárzásra váró daganat helyzetét a kezelés megkezdése előtt és közben meghatározni és egy robotikus asztal segítségével az eltérést korrigálni. Ez a térbeli eltérés egyes daganattípusok esetében néhány centiméter is lehet, sokszor naponta változik, így az elmozdulások követésével és korrekciójával elkerülhető az egészséges szövetek káros sugárterhelése.

YouTube video: http://www.youtube.com/watch?v=uhKA9RBDwAs

2. A Novalis TX berendezés szintén az első olyan berendezés Magyarországon, mely rendelkezik a Varian Medical Sytems által kifejlesztett RapidArc opcióval, mely a pontos számítógépes tervezés után a szükséges napi sugárdózist egyetlen, folyamatos, a páciens körül végzett  körbefordulás során adja le, oly módon, hogy minden pillanatban figyelembe veszi a daganat alakját, helyzetét és a daganatot körülvevő egészséges szövet sugárérzékenységét. Az eredmény egy pontosabb, hatékonyabb kezelés, mely lényegesen csökkenti az egészséges szöveti környezet és a teljes szervezet nem kívánt sugárterhelését és mellékhatások kialakulásának valószínűségét. A Varianról és RapidArc besugárzásról többet megtudhat a http://www.varian.com/euen/oncology/treatments/treatment_techniques/rapidarc/ oldalon.

YouTube video: http://www.youtube.com/watch?v=uhKA9RBDwAs

3. A Novalis TX egy olyan sugársebészeti berendezés is, mely mm alatti pontossággal képes a legapróbb daganatokat is kezelni, melynek az agydaganatok esetében fokozott jelentősége van. A készülék egyedülálló tulajdonsága továbbá, hogy a nagypontosságú sugársebészeti besugárzáshoz sincsen szükség a koponyacsontba csavart fém kerettel rögzíteni a fejet - melyet korábban a kezelés teljes napján viselnie kelett a páciensnek, - hanem egy röntgen- és egy robotikus rendszer biztosítja a mm alatti pontosságot. A rendszer segítségével a legbonyolultabb sugársebészeti kezelések is elvégezhetők 15-20 perc leforgása alatt. A besugárzás tervezesét szolgálja egy speciális BrainLab típusú számítógépes rendszer, mely összeköti az agysebész, a sugárterápiás onkológus és a sugárfizikus nagy gondosságot igénylő előkészítő munkáját. A rendszerről többet megtudhat a http://www.novalis-radiosurgery.com/ oldalon.

 

 

ExacTrac 1 minute workflow

Novalis Tx

RapidArc-Simple.Precise.Fast.

RapidArc CBCT and Tx Timing

RapidArc Process Full