Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Prof. Dr. Mangel László Csaba

Prof. Dr. Mangel László Csaba

egyetemi tanár

egyetemi tanár , intézetigazgató

Onkoterápiás Intézet

Telefon: 36080, *0282

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Prof. Dr. Mangel László Csaba

A pszichoszociális tényezők szerepe a rákbetegség alakulásában egyre inkább elfogadott tényezővé vált. A betegek személyisége és problémamegoldó képessége, a család és a szociális környezet komoly hatással bírhatnak a betegség alakulására, a kezelések elfogadására, illetve összességében a gyógyulási esélyekre. Ezen tényezők külön-külön vizsgálhatók az egyes daganatos entitások esetében, illetve a pszichológiai faktorok  más vetületekben is felmérhetők a daganatos betegeknél.

Témavezető: Dr. Lőcsei Zoltán

Társtémavezető: Prof. Dr. Mangel László Csaba

A prosztata daganatok az idősödő férfi populáció „népbetegsége”. A sugárterápia a sebészi ellátás alternatívájaként sikeres kezelési lehetőség. A prosztatadaganatok kiemelt dózissal való kezelése a terápia idejét csökkeni, ugyanakkor a terápiás hatást növelheti. Ezen kezelések módszertanának, illetve hasznosságának vizsgálata történik Intézetünkben.

Témavezető: Dr. Bellyei Szabolcs

Társtémavezető: Prof. Dr. Mangel László Csaba

A műtét előtti sugárkezelés, illetve radio-kemoterápia a végbél daganatok ellátása során teljesen elfogadott eljárás. Kérdés azonban az optimális kezelési algoritmus, a kezelések hossza, sorrendje, az 1 hetes, illetve az 5 hetes besugárzás alkalmazása. A vizsgálat célja az utóbbi időszakban gyakrabban alkalmazott rövid besugárzási kurzus hatékonysága és mellékhatásai.

Témavezető: Prof. Dr. Mangel László Csaba

Társtémavezető: Dr. Horváth Zsolt

A központi idegrendszeri daganatok sugárkezelése speciális kihívást jelent az onkológus szakemberek számára. Számtalan speciális idegrendszeri sugárkezelési technika ismeretes, de talán a legismertebb a sztereotaxiás sugársebészeti beavatkozás. A kezeléseknél rendkívül fontos az összmunka, a megfelelő gyakorlottság és a legkorszerűbb technológia megfelelő használata. Vizsgálható a speciális kezelések módszertana, a különböző kezelési alternatívák összevetése és az egyes kezelések hatékonysága.