TDK

TDK témáink

A mesenchymalis, lágyszövetű tumorok a ritka és speciális onkológiai kórképek közé tartoznak. Egyik formájuk a gasztrointesztinális stroma tumor (GIST) volt az első szolid tumoros kórkép ahol a modern célzott biológiai kezelés (Imatimib) hatékonysága bebizonyosodott, a többi légyszövetű daganat ellátása azonban a mai napig komoly kihívásnak számít. Vizsgálhatók az egyes kórképek kezelésével elért eredmények, például a GIST kezelésével kapcsolatban már Intézetükben is több éves tapasztalatok és eredmények állnak rendelkezésre.

A pszichoszociális tényezők szerepe a rákbetegség alakulásában egyre inkább elfogadott tényezővé vált. A betegek személyisége és problémamegoldó képessége, a család és a szociális környezet komoly hatással bírhatnak a betegség alakulására, a kezelések elfogadására, illetve összességében a gyógyulási esélyekre. Ezen tényezők külön-külön vizsgálhatók az egyes daganatos entitások esetében, illetve a pszichológiai faktorok  más vetületekben is felmérhetők a daganatos betegeknél.

Korszerű sugárterápia kivitelezésének fontos része a pontos céltérfogat meghatározás. Bizonyos betegségekben (pl. nem kissejtes tüdőrák, fej-nyaki tumorok egyes stádiumai, stb.) a PET CT  ebben többlet információt nyújthat, a hagyományos CT vagy MRI alapú céltérfogat meghatározáshoz képest. Ilyenkor vizsgálható az egyes céltérfogatok és kezelési tervek közötti különbség, illetve a kezelések eredményessége.

Társtémavezető: Dr. Pécsi Balázs

Az emésztőtraktus daganatainak a kezelése elsősorban műtéti ellátásból és gyógyszeres kezelésekből áll. A terápiás eredmények ebben a betegség kategóriában igen különbözőek, például a colorectalis carcinomák esetében sokszor igen sikeresek, de például a hasnyálmirigyrák esetében jelenleg is korlátozottak. A különböző citosztatikus illetve célzott biológiai terápiás kezelések eredményessége felmérhető, illetve ez összevethető a hazai és nemzetközi tapasztalatokkal.

A különböző emlődaganatok gyógyszeres kezelése hatalmasat fejlődött az elmúlt két évtizedben, számtalan új és hatékony kemoterápiás, hormonterápiás eljárás, illetve célzott biológiai kezelés vált a mindennapos gyógyítás részévé, így régebben gyógyíthatatlan kórképek (ld. HER2+ emlőrák) váltak eredményesen kezelhető betegséggé. Vizsgálható a különböző gyógyszeres kezelések hatékonysága, illetve az esetlegesen kialakuló mellékhatások gyakorisága, és azok ellátása.

Társtémavezető: Dr. Boronkai Árpád

Fej-nyak daganatok kezelése során különféle tumormarkereket vizsgálunk, melyeknek a szintjéből következtetni lehet a kezelés hatékonyságára, továbbá az miRNA vizsgálat és ezek szerepe mind a diagnosztikában, mind a kezelés hatékonyságának a nyomonkövetésében.

Incidence the epidemiology of HPV associated cancers. The role of HPV in the genesis of cancers. Treatment options, preventions.

A HPV daganatok incidenciája, epidemiológiája, különféle daganatok kialakulásában betöltött szerepük. Szűrés, oltás.

New therapeutical approaches in the treatment of head and neck and GI cancers. Case reports.

A munkacsoportunk által korábban már tanulmányozott tumormarkerek vizsgálata daganatos betegnél kezelések előtt, majd azt követően. Az értékek változásából arra próbálunk következtetni, hogy lehet-e szerepük a kezelés hatásának megjósolásában. 

A prosztata daganatok az idősödő férfi populáció „népbetegsége”. A sugárterápia a sebészi ellátás alternatívájaként sikeres kezelési lehetőség. A prosztatadaganatok kiemelt dózissal való kezelése a terápia idejét csökkeni, ugyanakkor a terápiás hatást növelheti. Ezen kezelések módszertanának, illetve hasznosságának vizsgálata történik Intézetünkben.

Társtémavezető: Prof. Dr. Mangel László Csaba

A műtét előtti sugárkezelés, illetve radio-kemoterápia a végbél daganatok ellátása során teljesen elfogadott eljárás. Kérdés azonban az optimális kezelési algoritmus, a kezelések hossza, sorrendje, az 1 hetes, illetve az 5 hetes besugárzás alkalmazása. A vizsgálat célja az utóbbi időszakban gyakrabban alkalmazott rövid besugárzási kurzus hatékonysága és mellékhatásai.

Társtémavezető: Dr. Horváth Zsolt

A központi idegrendszeri daganatok sugárkezelése speciális kihívást jelent az onkológus szakemberek számára. Számtalan speciális idegrendszeri sugárkezelési technika ismeretes, de talán a legismertebb a sztereotaxiás sugársebészeti beavatkozás. A kezeléseknél rendkívül fontos az összmunka, a megfelelő gyakorlottság és a legkorszerűbb technológia megfelelő használata. Vizsgálható a speciális kezelések módszertana, a különböző kezelési alternatívák összevetése és az egyes kezelések hatékonysága.

Társtémavezető: Dr. Lakosi Ferenc

A modern sugárterápiás technológia birtokában egyre nagyobb szerepet kap az agyon kívüli primer, vagy áttétes daganatok ún. sztereotaxiás sugárkezelése, és miután viszonylag új kezelési lehetőségről van szó, érdekes kutatási téma ennek a vizsgálata.

Dr. Lakosi Ferenc Tanár Úr a Kaposvári Onkoradiológiai Központban áll rendelkezésre ezen témakör körbenjárása, kutatás céljából.

A tüdőrák gyógyítása a mai napig az onkológiai ellátás egyik legnehezebb feladata. A sugárterápiás eredmények javíthatók PET CT alapú tervezéssel, szimultán kemoterápia alkalmazásával, légzésvezérléssel, illetve alterált frakcionálási sémák használatával. Vizsgálható ezen új technológiák hatékonysága a mindennapos klinikai gyakorlatban.

Az immunterápiás kezelések nyomonkövetése, értékelése, mellékhatások detektálása. Új markerek keresése, amelyekkel az immunterápia hatékonysága megjósolható.