15. Európai Közegészségügyi Konferencia, 2022. november 9–12., Berlin

2022. november 16.

Strengthening health systems: improving population health and being prepared for the unexpected

Az European Public Health Association (EUPHA) november 9-12 között tartotta 15. konferenciáját Berlinben: Strengthening health systems: improving population health and being prepared for the unexpected címmel. A konferenciának külön jelentőséget adott, hogy a COVID járványt követően ez volt az első alkalom, amikor teljes egészében ’jelenléti’, vagyis élő, személyes részvételű esemény volt. Ezzel több mint kétezer résztvevő élt, zsúfolásig megtöltve a Berliner Messe Center egyik épületét.

Az EUPHA Migrant and Ethnic Minority Helth szekciója, amely vezetőségének Prof. Dr. Szilárd István, az ÁOK Migrációs-egészségügyi Tanszéke vezetője is tagja, a hivatalos eseményt megelőző napon külön rendezvényt tartott. Ennek programját a Bielefeld-i Egyetem koordinálta Prof. Kayvan Bozorgmehr vezetésével. Ennek fókuszában a ’migrant sensitive’ és ’migrant inclusive’ egészségügyi rendszerek kialakításához szükséges adatok, adatbázisok csekély volta, igazából mondva hiánya – és az ezt javító lehetőségek megbeszélése állt. Említésre került Orvoskarunk 2019-ben, a WHO-val közösen rendezett ’Konszenzus konferenciája’, mely épp ezt a hiányt kívánta orvosolni. Az ottani elképzelések megvalósítását, a migráns egészségügyi adatbázis kialakítását célzó ’Follow up Task Force’ sajnos szintén a Covid járvány ’áldozata’ lett, jó kezdés után elhalt.

A konferencián a Migrációs-egészségügyi Tanszék egy innovatív oktatási modellt, és annak az Ammani Jordán Egyetemen történt tesztelését mutatta be az itt csatolt poszteren. Az u.n. ’Poster walk’ során a kezdeményezés komoly diszkussziót és elismerést váltott ki.

Ezzel kapcsolatban a Tanszék örömmel szolgál további információval.