Műveleti Medicina Tanszék

Bemutatkozás

2013. január elsejével a PTE Szenátusának határozata alapján a korábbi Infektológiai, Honvéd- és Katasztrófa-orvostani Tanszék utódjaként megalakult a Műveleti Medicina Tanszék.

A szervezeti egységben 4 csoport működik. A Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelmi Orvostani Tanszéki Csoportot dr. Rendeki Szilárd, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet illetve a Műveleti Medicina Tanszék klinikai főorvosa vezeti. A Migrációs-egészségügyi Tanszéki Csoportot dr. Szilárd István c. egyetemi tanár irányítja. A Kultúrmedicina Tanszéki Csoport vezetője dr. Molnár F. Tamás egyetemi tanár, aki a tanszékvezető helyettese is. A Védelmi Kutatások Központ vezetője dr. Kobolka István ezredes, egyetemi docens. A Műveleti Medicina Tanszék irányítására dr. Bogár Lajos egyetemi tanár kapott kinevezést 2013 januárjában.

 

Migrációs-egészségügyi tanszéki csoport

2005-ben alakult meg a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán (PTE ÁOK) a Klinikai Infektológia és Migrációs-egészségügyi Tanszék azzal a céllal, hogy a migrációs- egészségügynek, mint az egészségtudományok új interdiszciplináris területének oktatási és kutatási központjává váljon Magyarországon, illetve a környező európai régióban. A tanszék azóta szilárd tudományos, illetve egészségpolitikai kapcsolatokat alakított ki Európa-szerte. Ennek a hagyománynak és feladatkörnek új strukturális keretek közötti továbbvitele és kiteljesítése a célja a Migrációs-egészségügyi Tanszéki Csoportnak is.

Tovább a migrációs-egészségügyi csoport bemutatkozására

Kultúrorvostani Tanszéki Csoport

A tanszéki csoport feladata, hogy a történettudománnyal, a bölcsészettel, szépművészetekkel közös felszíneken létrejött tudást, tapasztalatot a hallgatók (graduális képzés) és a szakképzésben résztvevők (posztgraduális képzés) számára hasznosítsa (tudás-transzláció). Röviden: a medicina és a humaniórák átfedéseit kutassa, oktassa, miközben hangsúlyosan a napi orvoslásban gyökerezik.

Tovább a Kultúrorvostani csoport bemutatkozására

Honvéd, katasztrófa és rendvédelem orvostani tanszéki csoport

A PTE ÁOK Műveleti Medicina Tanszék önálló szerveződésű Honvéd, katasztrófa és    rendvédelem orvostani tanszéki csoportja az alapszakmák tudásanyagára és rutinjára építve, határterületi és  a külön-külön, egyediségében nehezen értelmezhető specifikumok oktatására, kutatására és fejlesztésére koncentrál. Hazai orvostudományi egyetemi kezdeményezésben még nem volt példa hasonló együttműködésre, mely csakis az egyes részterületek kiváló gyakorlóinak bevonásával lehetséges.

Tovább a Honvéd, katasztrófa és rendvédelem orvostani csoport bemutatkozására

Védelmi Kutatások Központ

A Védelmi Kutató Központ a védelmi és biztonsági ipar kutatásainak elméleti támogatását, a védelmi és biztonsági kutatás-fejlesztés eredményeinek polgári célú hasznosítást segítené elő kiemelten az oktatás, képzés, kutatás területén. A kutatás-fejlesztéssel szemben támasztott növekvő igény szükségesé teszi az ott foglalkoztatottak szakmai képzését is. Nagyon lényeges cél a védelmi szférában alkalmazott eredmények, fejlett technológiák polgári életbe való megjelenése és elterjedésének felgyorsítása. A leendő vezetők (hon- és rendvédelmi ill. a polgári életben egyaránt) képzése során ismereteket nyerjenek az aktuális biztonságpolitikai kihívásokról, védelemigazgatás feladatrendszeréről, hazánkat érintő egyéb geopolitikai problémákról.

Tovább a Védelmi Kutatások Központ bemutatkozására

Hírek

2021. november 29.

Migrációs egészségügy mint az egészségtudomány interdiszciplináris területe

2021. október 21.

PTE ÁOK – NAV Medic képzés, 2021. október 25-29.

2021. szeptember 17.

Roma Girls Reproductive Justice, Empowerment Post-Romomatter Coalition featuring Baranya Implications of the Post Conference events

2021. augusztus 30.

A migrációs egészségügyi szempontok integrálásának szükségessége az egészségügyi szakemberek oktatásába

2021. július 19.

Az Ormánságban pusztító jégeső károsultjainak támogatása

Összes hír

Galéria

2019. október 7.

Konszenzus konferencia az európai szintű migráció-egészségügyi adatbázis megalapozásához

2019. április 30.

Immunizációs kerekasztal konferencia

2018. április 24.

Nemzetközi immunizációs konferencia

2018. január 29.

Police Medic Instruktor képzés

2018. január 29.

Disaster Medic képzés

2017. november 4.

CBRN fakultatív kurzus záró gyakorlata

Összes galéria

Videók

Összes videó