Nem a lélegeztetőgéptől kell tartani, hanem a betegségtől – dr. Molnár Zsolt nyilatkozata

2022. január 3.

A civilhetes.net dr. Molnár Zsolt intenzív terápiás szakorvossal, a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Intézetének és a poznani egyetemnek a professzorával készített interjút a koronavírus-járvány kapcsán az intenzív terápiás ellátásról, a gépi lélegeztetésről.

A szakember szerint nem a lélegeztetőgéptől kell tartani, hanem a betegségtől, hiszen ennek súlyosságától függ az életünk. Mint mondja, nincs jobb légzés, mint a saját tüdőnkkel történő, de el kell fogadni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a lélegeztetőgép az egyetlen alternatíva, és csak az mentheti meg az életünket. A ma használatban lévő eszközök korszerűek, megbízhatóak, és szerencsére a legsúlyosabb betegek többségét sikerül megmenteniük.

A beszélgetésben szó esik arról, hogy milyen légzést segítő oxigénterápiás ellátásokat, milyen esetekben alkalmaznak az orvosok, milyen fokozatai, szintjei vannak az oxigénellátásnak, és mikor kell bevetni a gépi lélegeztetést.

Dr. Molnár Zsolt szerint a PTE Általános Orvostudományi Kara Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében az ápolói létszám növelésével a legsúlyosabb betegek halálozási arányát a 90 százalékról csaknem 60-ra csökkentették azóta, amióta itt dolgozik. Sajnos ebben a covidos helyzetben ezt nem lehet megoldani, és hónapok óta iszonyú teher sújtja az intenzíves orvosokat, ápolókat úgy, hogy a járvány előtt sem adatott meg a legtöbb intenzív terápiás osztálynak, hogy 2 betegre jusson egy szakápoló. Hangsúlyozza, hogy egy ITO minősége alapvetően a szakápolói munkán múlik.

A professzor felhívja a figyelmet az oltás fontosságára, ezáltal a járvány további terjedésének megakadályozására.

Forrás:

civilhetes.net