Az orvoskaron járt a németországi Kassenärztliche Vereinigung Sachsen delegációja

2022. október 10.

Az orvoskaron tett látogatást szeptember 15-e és 17-e között a KVS delegációja (Kassenärztliche Vereinigung Sachsen) azzal a céllal, hogy - látva az itt zajló munkát - a Német Programot népszerűsítse hallgatói körében. Dr. Faubl Nóra és Wágner Lea, a Német Program képviselői szerveztek számukra több érdekes és hasznos programot.

A küldöttség tagjai campus túrán vettek részt, megtekintették a MediSkillsLab-et, az Anatómiai Intézetet és több létesítményt, miközben interjút készítettek dr. Reglődi Dóra professzor asszonnyal, dékánhelyettessel, dr. Than Péter professzorral, a Német Program vezetőjével és a KVS-es hallgatókkal. Megnézték Pécset, továbbá jelen voltak a „White Coat Ceremony” rendezvényen is, ahol a KVS-ösztöndíjas hallgatók is ünnepélyesen átvették orvosi köpenyüket. A KVS-évfolyamtalálkozó keretében több diákkal találkoztak. A közös ebédek is segítettek abban, hogy a Német Program képviselőinek sikerüljön szorosabbra fűzniük a kapcsolatot a német delegációval. Látogatásuk során promóciós videót és fotóanyagot is készítettek az ÁOK német nyelvű képzéséről.

Jelenleg a karon 148 KVS-es hallgató tanul, közülük ketten passzívak a 2022/2023-as félévben. 2022-ben 9 KVS-es hallgató szerzett diplomát, 2023-ban várhatóan 11-en lesznek.

A szászországi háziorvosi kamarával létrejött együttműködés sikerét látva kereste meg a kart a Sachsen-Anhalt tartomány (Kassenzahnärztliche Vereinigung Sachsen-Anhalt) - ami egyébként szomszédos a szászországival – azzal, hogy a fogorvosképzés terén szeretnének megállapodást kötni a pécsi egyetemmel, ami 2022 januárjában meg is történt. A szászországi modell mintájára a képzés befejeztével ezek a fiatalok is hazamennek majd házi fogorvosokként dolgozni, cserébe az ottani fogorvosi kamara állja a taníttatásuk költségeit. Az új Fogászati Oktatási Központ korszerű épülete és annak infrastruktúrája kiváló hátteret nyújt gyakorlatorientált felkészítésükre. A pécsi orvoskar komoly vonzereje ez, Németországban ugyanis jóval kevesebb lehetőség nyílik a gyakorlati munkára.

Fotó:

Verébi Dávid