„Módszertani Morzsák” - szeptember 27.

2023. szeptember 25.

Az Orvosi Oktatásfejlesztési és Kommunikációs Tanszék a 2023/24-as tanévben is folytatja „Módszertani Morzsák” programsorozatát.

A kar oktatóinak szóló képzések célja az orvos-, illetve fogorvosképzéssel kapcsolatos elméleti ismeretek, az oktatás során alkalmazható praktikus megoldások és korszerű módszertani elemek, valamint a fontos kutatási eredmények ismertté tétele.

A „morzsa” kifejezésnek megfelelően egy-egy alkalom rövid, egy-egy kisebb témára fókuszáló, maximum 60 perc időtartamú. A programsorozat részleteiről (célok, témák, tervezett programok) a csatolt dokumentumban, illetve a honlapon tájékozódhat.

Az idei tanév programsorozatának első rendezvényét 2023. szeptember 27-én, 15 és 16 óra között, a Zoom felületen tartja dr. Gács Boróka és dr. Csaba Gergely, a „Bizonyítékokon alapuló tanulási stratégiák az oktatók szemszögéből: spaced repetition és interleaving” témában.

Számos kutatás támasztja alá az aktív tanulási stratégiák jelentőségét, melyek nemcsak a rövid távú tanulmányi eredményekhez járulhatnak hozzá, hanem a hosszú távú stabil tudás meghatározó tényezői is lehetnek. A kognitív idegtudomány eredményein alapuló, való életben is effektív tanuláshoz vezető technika például az időközönkénti ismétlés (spaced repetition) és a váltakozó tanulás (interleaving). Azon túl, hogy ezek a stratégiák a hallgatók saját tanulási repertoárjába illeszthetők, a kurzusok tudatos tervezésében, tanulási szempontból hatékony felépítésében is segíthetnek.

A „Morzsa” során a kutatási eredmények segítségével mutatják be röviden ezeket a tanulási stratégiákat. A rendezvény interaktív jellegű, így a résztvevők aktív részvételére számítanak.


Ha októként, oktatást támogató munkatársként, vagy hallgatóként érdeklődik a téma iránt, és szeretne részt venni a rendezvényen, kérik, hogy 2023. szeptember 25-én éjfélig jelezze az alábbi linken nevének és intézetének feltüntetésével:https://forms.office.com/e/ppmmcR01RX

Jelentkezését és a rendezvényen való részvételét örömmel várják!