Az általános orvos-, a fogorvos- és a biotechnológia szakon is nőtt az első helyes jelentkezők száma

2024. március 14.

A Pécsi Tudományegyetem általános orvos-, fogorvos- és biotechnológia szakán is nőtt az első helyes jelentkezők száma a tavaly márciusi, sőt, a végső sorrendmódosítás utáni adatokhoz képest is - adta hírül dr. Duga Zsófia, a PTE Általános Orvostudományi Kar Marketing és Kommunikációs Osztályának vezetője. Mint mondta, az általános orvosszakra tavaly márciushoz képest 20-szal, a fogorvosra 18-cal, a biotechnológusra pedig eggyel többen jelentkeztek.

A javuló tendencia összegyetemi szinten is észlelhető: tavalyi pozícióján egy helyet javított a PTE, és immár a negyedik legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmény az első helyes jelentkezések számait tekintve. A legnépszerűbb szakok rangsora gyakorlatilag változatlan a korábbi évekhez képest.

A PTE sajtóközleményéből kiderül, hogy a felsőoktatási felvételi jelentkezési eljárás legfrissebb eredményeit március 12-én hozta nyilvánosságra a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A tendenciákból az is kiolvasható, hogy a jelentkezők körében továbbra is a nappali munkarend a preferált, ugyanakkor a részidős munkarendek iránt is növekszik az érdeklődés. A képzési szinteknél a mesterképzések népszerűsége jelentősen emelkedett, ellenben a felsőoktatási szakképzéseké tovább csökkent.

A legnépszerűbb szakok rangsora szinte változatlan, az alapképzésen a pszichológia, az ápolás és betegellátás, a gazdálkodás és menedzsment, a mérnökinformatikus, az építészmérnök szakok, az osztatlan képzéseknél pedig az általános orvos és a jogász, a mesterképzéseken az építész, a pszichológia és a vezetés és szervezés szakok a legnépszerűbbek.

A PTE karai közül a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK), a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (KPVK), valamint a Természettudományi Kar (TTK) tudott javítani tavalyhoz képest az összes jelentkezés vonatkozásában, míg az első helyes jelentkezések számában az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK), a KPVK, a Művészeti Kar (MK) és a TTK lépett előre.