Oktatóknak - Egyéni kérdőívek

Az alábbiakban a választható kurzusokon, illetve az oktató egyéni preferenciái szerint használható EGYÉNI KÉRDŐÍVEK-kel kapcsolatos alapvető információkat emeltük ki.

 

A kötelező órák FEEDBACK folyamataival kapcsolatos információk az előző menüpont alatt olvashatók. A POTEcho rendszer működésével kapcsolatos részletes leírás és útmutató a Dokumentumtárban található "POTEcho útmutató oktatóknak" fájlban érhető el.

Elérés

A jelenlegi verzió az alábbi linken érhető el bármely böngészőből: potecho.pte.hu. A használathoz ajánlott böngésző a Google Chrome, más böngészőkben kisebb hibák előfordulhatnak. A rendszerhez készült Android, illetve iOS operációs rendszerű okostelefonos applikáció is, mely a Google Play Áruházból, illetve az App Store-ból tölthető le ingyenesen (az alkalmazás címe "POTEcho").

Bevezetés

Az EGYÉNI KÉRDŐÍVEK funkció biztosítja az oktatói szabadságot, ezen keresztül teljes mértékben egyénileg felépíthető kérdőívek hozhatók létre és vezényelhetőek le. A kérdőívek csak a saját felhasználó számára elérhetőek, ezekhez alapvetően más nem kap hozzáférést.

Ezen a menüponton belül a két almenü található: Kérdőívek és Sablonok. Egy-egy alkalommal a kérdőívek használatára van szükség, a sablonok ezzel szemben ismétlődő kérdőívek könnyű kezelésére, illetve azok más oktatók általi megosztására, közös sablonok használatára adnak lehetőséget.

Választható kurzusok értékelése kapcsán jelenleg az egyéni kérdőívek használhatók. A Feedback Bizottság központi kérdései itt is elérhetőek a „Sablonok” almenüben.

A „Kérdőívek” almenüben lehet elérni a már korábban létrehozott kérdőíveket, illetve létrehozni újakat. A táblázat jobb oldalán található gombok segítségével érhetőek el a kérdőívekhez kapcsolódó lehetőségek.

A kérdőíveket a használat előtt AKTIVÁLNI szükséges.

Kérdőív állapota

Az újonnan létrehozott kérdőívek alapértelmezett inaktív állapotúak. Ebben az állapotban a kérdőív még nem kitölthető! Először a „Szerkesztés lezárása” gombra szükséges kattintani, mely után a kérdőív már nem módosítható, azonban még mindig nem kitölthető!

Nem szerkeszthető kérdőív esetén az „Aktiválás” gombra kattintva lehet aktiválni a kérdőívet. Ebben az állapotban a kérdőív már kitölthető. A kérdőív szöveges vagy QR kódjának megosztása szükséges a hallgatókkal a kérdőív kitöltéséhez. 

Aktivált kérdőív esetén a „Befejezés” gombra kattintva lezárhatók a kérdőívek, ebben az állapotban már nem lehet kitölteni, illetve újra aktiválni sem. 

Kód, kérdőív kitöltése

A hallgatóknak bejelentkezés után a „Kérdőív kitöltése” menüpontra kattintva lesz lehetőségük az órai kérdőív kitöltésére. Ez a menüpont az oktatóknál is megjelenik.

Ezen a menüponton belül lehetséges a QR kód, vagy a „Kód” oszlopban lévő, a kérdőív egyéni szöveges kódjának megadásával a kitöltés megkezdése. A QR kód akár az alkalmazáson kívüli QR-kód olvasó segítségével is beolvasható, azonban ilyenkor az oldalra való belépés szükséges.

Valamelyik típusú kód megosztása feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a résztvevő hallgatók ki tudják tölteni a kérdőívet.

Kérdőív típusok

A legegyszerűbben használható az automatikus kérdőívtípus. Ennek kapcsán nincs szükség a kitöltés vezénylésére. A kérdőív kódjának megadása után a hallgató a kitöltés ideje alatt bármikor elkezdheti a kitöltést és az adott kérdéseket a saját tempójában tölti ki.

Manuális kérdőív esetén a kitöltés az oktató vezénylésével történik – vagy PowerPoint diavetítő használatával, vagy a honlapon keresztül. A manuális kérdőív nagy előnye a PowerPoint integráció (ez a félév folyamán válik elérhetővé). A kérdőív kódjának megadása után a hallgató be tud lépni az adott színtérbe, de mindig csak az a kérdés jelenik meg, amit éppen az oktató aktivál valamelyik felületen.

Sablonok

A „Sablonok” almenüben lehet elérni a már korábban létrehozott sablonokat, illetve létrehozni újakat. A táblázat jobb oldalán található gombok segítségével érhetőek el a sablonokhoz kapcsolódó lehetőségek.

A Feedback Bizottság központilag is létrehoz sablonokat, melyek használhatók például a választható kurzusok értékelésére. Ezek a megosztott sablonok is itt érhetők el.

A jobb oldalt található "Kérdőív létrehozása" gombra kattintva a program automatikusan létrehoz egy kérdőívet az adott sablonból. A készítéskor átugrik a kérdőív szerkesztési oldalára, ahol azt (a szükséges kötelező alapadatok megadása után) menteni szükséges.

A "Megosztás sablonként" gombra kattintva a felugró ablakban kiválasztható, hogy mely más felhasználók férjenek hozzá az adott sablonhoz. A bal oldali listában a kereső mezőben a felhasználók nevére lehet keresni, majd drag and drop („megfogom és húzom”) módszerrel a kívánt felhasználó áthúzható a jobb oldali oszlopba. Ez után az alsó „Megosztás” gombra szükséges kattintani.