Chemistry of Polyphenols

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2020-2021

Tantárgyfelelős

  • Dr. Ágnes BÓNA

    assistant professor,
    Department of Biochemistry and Medical Chemistry

Óraszámok/félév

előadás: 24 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 24 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OXFPPH-z-T
  • 2 kredit
  • Dentistry
  • Optional modul
  • both semesters
Előfeltétel:

Nincs

Kurzus létszámkorlát

min. 1 fő – max. 10 fő

Campus kurzusként elérhető 10 fő számára. Campus-karok: ÁOK

Tematika

Oxygen centered free radicals and reactive oxygen species (ROS) are highly toxic resulting in cell death and tissue damage leading to chronic diseases such as atherosclerosis, diabetes, cancer, cirrhosis and neurodegenerative disorders. Antioxidants are compounds which can inhibit or delay the oxidative damage preventing many diseases. Plant polyphenols are naturally occurring secondary plant metabolites, synthesized in response to environmental stress factors. As being antioxidants and free-radical scavengers they serve as essential components of the human diet. The aim of the course is to summarise the most recent researches in the topic according to the prestigious scientific journals available in English language.

Előadások

  • 1. Introduction - Dr. Bóna Ágnes
  • 2. Introduction - Dr. Bóna Ágnes
  • 3. Definition, chemical structure and classification of polyphenols - Dr. Bóna Ágnes
  • 4. Definition, chemical structure and classification of polyphenols - Dr. Bóna Ágnes
  • 5. Natural occurance and biological role of polyphenols - Dr. Bóna Ágnes
  • 6. Natural occurance and biological role of polyphenols - Dr. Bóna Ágnes
  • 7. Antioxidant activity of polyphenols - Dr. Bóna Ágnes
  • 8. Antioxidant activity of polyphenols - Dr. Bóna Ágnes
  • 9. Separation, identification and analysis of polyphenols - Dr. Bóna Ágnes
  • 10. Separation, identification and analysis of polyphenols - Dr. Bóna Ágnes
  • 11. Polyphenols in food industry - Dr. Bóna Ágnes
  • 12. Polyphenols in food industry - Dr. Bóna Ágnes
  • 13. Polyphenols and human diseases I. - Dr. Bóna Ágnes
  • 14. Polyphenols and human diseases I. - Dr. Bóna Ágnes
  • 15. Polyphenols and human diseases II. - Dr. Bóna Ágnes
  • 16. Polyphenols and human diseases II. - Dr. Bóna Ágnes
  • 17. HPLC separation of polyphenols - Dr. Bóna Ágnes
  • 18. HPLC separation of polyphenols - Dr. Bóna Ágnes
  • 19. Mass spectrometric (MS) analysis of polyphenols - Dr. Bóna Ágnes
  • 20. Mass spectrometric (MS) analysis of polyphenols - Dr. Bóna Ágnes
  • 21. Written exam - Dr. Bóna Ágnes
  • 22. Written exam - Dr. Bóna Ágnes
  • 23. Consultation - Dr. Bóna Ágnes
  • 24. Consultation - Dr. Bóna Ágnes

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

Saját oktatási anyag

Neptun

Jegyzet

Ajánlott irodalom

A félév elfogadásának feltételei

Maximum of 25 % absence allowed

Félévközi ellenőrzések

Written exam on the 11th week, the make up of the exam is not possible.

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

The make up of the course is not possible.

Vizsgakérdések

No exam in the exam period.

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói