Betegellátás

BETEGELLÁTÁS
 

A betegellátást bakteriológiai diagnosztikai és vírus szerológiai laboratóriumunk segíti.

a.) A bakteriológiai laboratórium Dr. Pál-Sonnevend Ágnes, egyetemi docens, az orvosi mikrobiológia szakorvosa vezetésével nagyrészt a PTE ÁOK klinikái részére, kisebb részben egyéb fekvőbeteg intézmények és ambuláns betegek részére évente mintegy 60.000 vizsgálati anyag feldolgozása során 90.000 vizsgálatot végez. Emellett 2.000 feletti számban vizsgálunk kórházhigiénés mintákat és sterilitási próbára érkezett anyagokat. 

A nemzetközi standardoknak megfelelő táptalajokon tenyésztett kórokozók azonosítása MALDI-TOF MS (Bruker) segítségével történik. A hemokultúra vizsgálatok automata készülékben történnek. Az antibiotikum érzékenységet nagyrészt korongdiffúziós módszerrel határozzuk meg, illetve amennyiben a minimális gátló koncentrációk meghatározása szükséges, azt E-teszttel, vagy SensiTitre mikroleves higításos módszerrel végezzük. A mikológiai vizsgálatok esetében a sarjadzó gombák meghatározása species szintig történik az antimikotikumok minimális gátló koncentrációját SensiTitre mikroleves higításos módszerrel határozzuk meg.

A vizsgálati anyagokkal kapcsolatos adatok regisztrálása, feldolgozása és tárolása, valamint a leletek kiadása számítógépes rendszerben történik. 

A diagnosztikai laboratóriumban állandóan vagy időszakosan dolgozó orvosok orvosi mikrobiológus szakképesítéssel rendelkeznek. További diplomásként három laboratóriumi analitikus tartozik a laboratórium állományába. A szakdolgozók mikrobiológus szakasszisztensi, vegyésztechnikusi vagy laboratóriumi asszisztensi képesítéssel rendelkeznek.

 

Szombatonként és többszörös ünnepek egyik napján anyagleolvasási és anyagfogadási ügyeletet tartunk 1 orvos és 3 asszisztens részvételével. A gyakorlatban a szombati ügyeletes orvos vasárnap is leolvassa a súlyosság és sürgősség alapján indokolt anyagokat, elvégzi azok kioltását és antibiotikum érzékenységi vizsgálatát, konzultál az ügyeletes orvossal. Szombat délutántól hétfő reggelig mobiltelefonos behívásos sürgősségi ügyeletet tartunk. Mobiltelefonos behívási lehetőséget biztosítunk a napi munkaidő lejártától a másnapi munkakezdésig. 

 
b.) Az immunszerológiai laboratórium évente százas nagyságendben terhespathológiai és tumormarker meghatározási vizsgálatot végez nemzetközileg elismert cégektől beszerzett reagensek és standard módszerek alkalmazásával egyetemi, regionális és esetenként régión kívüli intézetek betegeinek vizsgálati anyagaiból. A szakdolgozók vegyésztechnikusi, illetve laboratóriumi asszisztensi végzettséggel rendelkeznek.