Nőgyógyászati cytológiai laboratórium

 

A nőgyógyászati cytológia a méhnyakszűrés során a méhnyakról eltávolított sejtek mikroszkóppal történő vizsgálatát jelenti, melynek célja a méhnyak betegségeinek és rákmegelőző állapotainak időbeni felismerése. Laboratóriumunk a Pathológiai Intézeten belül az egyik legnagyobb esetszámú részleg. Ez évente több mint 35.000 gynecocytológiai minta feldolgozását és értékelését jelenti. A minták a PTE Klinikai Központból, a Pécsi Egyesített Egészségügyi Intézetből, valamint Baranya megye kórházaiból és szakrendelőiből érkeznek (Mohács, Siklós, Komló, Sellye). Emellett intézetünk több magán egészségügyi szolgáltatóval is szerződésben áll.

Korszerűen felszerelt, akkreditált laboratóriumunkban jól dokumentált munkafolyamatok és minőségbiztosítás mellett hazai és nemzetközi tanúsítványok birtokában végezzük a diagnosztikus munkát. Az osztály szakmai működését megfelelő számú, magasan képzett szakdolgozó segíti. Részlegünk személyi állománya öt, nagy tapasztalattal rendelkező cytopatológus szakorvosból, öt cytológus előszűrőből, két adminisztrátorból és két laboratóriumi asszisztensből áll. A nőgyógyászati kenetek előszűrését követően a kiemelt, pozitív kenetek értékelése nagyrészt személyes, a cytológus előszűrő és az orvos közötti konzultáció keretében történik. Leleteink a legújabb, Bethesda 2014 rendszer szerint készülnek.

Kiemelten fontosnak tartjuk a klinikopatológiai együttműködést, így részt veszünk a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Onkoteam ülésein, valamint a minőségellenőrzés részeként kiemelten fontosnak tartjuk a cytológiai-hisztológiai korreláció napi szintű vizsgálatát és a klinikusokkal történő aktív konzultációt.

A hagyományos, PAP keneten történő vizsgálat mellett egyre növekvő számban a folyadék alapú (LBC) cytológiai technikát is használjuk, valamint laboratóriumunkban lehetőség van a komplex méhnyakszűrés részeként PCR alapú, kiemelkedően széles spektrumú, 36 különböző (18 magas, és 18 alacsony kockázatú) HPV genotípus egyedi meghatározására (HPV-DNA Flow Chip) és kiegészítő biomarker vizsgálatok (CINtecPlus) elvégzésére is.

Küldetésünknek tekintjük, hogy a betegek gyógyulását a gyors diagnózishoz jutással, klinikus kollégáink munkáját pedig magas színvonalú, korszerű, széleskörű diagnosztikus szolgáltatással segítsük.

Publikációk:

1. Rideg O, Oszter A, Makk E, Kálmán E, Farkas K, Tornóczky T, Kovács K. Wide Spectrum Analysis of Human Papillomavirus Genotypes in External Anogenital Warts. Vaccines (Basel). 2021 Jun 5;9(6):604.

2. Orsolya Rideg, Tímea Dergez, Kornélia Farkas, Krisztina Kovács, Endre Kálmán, Tamás Tornóczky and Angéla Oszter. High Prevalence of Non-Vaccinated Oncogenic Human Papillomavirus Genotypes in High-Grade Squamous Intraepithelial Lesions of the Cervix: Thought-Provoking Results of a Detailed HPV Genotype Analysis. Vaccines 2022, 10, 748. https://doi.org/10.3390/vaccines10050748