Betegellátás

Az oldal fejlesztés alatt!

Elektrofiziológia

A Szívgyógyászati Klinika keretien belül a szívritmuszavarok diagnosztikájával és terápiájával foglalkozó részleg az Elektrofiziológiai munkacsoport, mely a nélkülözhetetlen infrastrukturális feltételek megteremtését követően, 2003-ban alakult és azóta is folyamatosan Klinikánk szakmai és szervezeti egységének részét képezi.

Az egyetemi-klinikai betegellátásnak megfelelően tercier centrumként működve Baranya, Somogy és Tolna megye szívritmuszavaros betegeinek ellátásáért felel.

A munkacsoport fő profilja a tercier ellátásból adódóan a szívritmuszavarok miatt történő katéterablációk elvégzése; az ablációs beavatkozások száma éves szinten a 600-at is meghaladja. Az elektrofiziológiai műtő technikai felszereltségét tekintve az ország vezető laborjai közé tartozik: a háromdimenziós elektroanatómiai térképezőrendszerek használata mindennapos, 2017 óta elérhető a fagyasztással történő cryoabláció is, mindemellett minden katéterablációs beavatkozás során vaszkuláris és intrakardiális ultrahangot használunk. 2018-ban laborunkban került sor az ország első, CARTO rendszer támogatás mellett végzett és röntgensugárzás használatát teljes mértékben nélkülöző katéterablációra paroxysmalis szupraventrikuláris tachycardia esetén. A fekvőbeteg-ellátáshoz az ágyhátteret Klinikánk Kardiológia osztálya biztosítja.

Az Elektrofiziológiai ambulancia járóbeteg-ellátás keretében heti 3 munkanapon fogadja a beutalóval érkező ritmuszavaros betegeket, előzetes időpontfoglalást követően.

A munkacsoport szakorvosai munkaidőben aritmológiai konzultációs lehetőséget biztosítanak a régió kardiológusai és belgyógyászai számára részben elektronikus betegreferálási rendszer útján, részben telefonos konzultáció formájában.

A Klinikai Központ részeként az Elektrofiziológiai munkacsoport részt vesz az orvostanhallgatók graduális képzésében, magyar, angol és német nyelven tartva kardiológia gyakorlatokat. Az aritmológia iránt érdeklődő hallgatóknak 2021-től az Elektrofiziológia és pacemaker terápia elnevezésű elektív kurzuson van lehetőségük aritmológiai ismereteik elmélyítésére.

Mindezeken túl a munkacsoport rendszeresen képviselteti magát tudományos munkákkal, előadásokkal mind a hazai, mind a nemzetközi konferenciákon. Főbb kutatási témakörök a cryoballonnal és radiofrekvenciás energiával történő katéterablációk összehasonlítása pitvarfibrilláló betegek esetén, a röntgensugárzás-mentes katéterablációk, továbbá a vaszkuláris és intracardialis ultrahang használatának jelentősége az elektrofiziológiai beavatkozások során. A témákban több első díjat nyert PTE ÁOK TDK és OTDK előadás, és több tudományos közlemény is született.

Tájékoztatás

Tisztelt Orvos Kollegák!

Invazív elektrofiziológiai vizsgálatra pácienseiket az eplaborpecs@pte.hu email-címre küldött, alább található bejelentőlappal tudják referálni a munkacsoport felé. Amennyiben ambuláns aritmológiai szakvizsgálatra szeretne időpontot kérni, ez jelen űrlap kitöltése nélkül is lehetséges a 06-30-448-3264-es telefonszámon (Gonda-Nagy Réka), vagy az eplaborpecs@pte.hu email címen.

Szíves együttműködésüket köszönve,

Elektrofiziológiai munkacsoport

Dokumentumok:

EP bejelentőlap (doc)