Fejlesztik a szívsebészetet a zalaegerszegi kórházban

2022. április 4.

A szívműtét előtti vizsgálatokhoz használatos 4D-s ultrahangot, valamint 3D-s, a legmodernebb műtéti beavatkozást lehetővé tevő, minimál invazív, csekély mértékű metszéssel járó szívbillentyűműtéteket segítő berendezést szerzett be a zalaegerszegi kórház az Innovációs és Technológiai Minisztérium 89 millió forintos támogatásával - írja a zaol.hu.

Dr. Gasztonyi Beáta, a kórház főigazgatója felidézte, hogy tavaly óta az intézmény a Pécsi Tudományegyetem gasztroenterológiai, szívsebészeti és kardiológiai kihelyezett tanszékeként működik, és nemrég bejelentették a negyedik, traumatológiai tanszék elindítását is az ITM anyagi támogatásával. Mint mondta, minisztériumi támogatással szerezték be a szívműtét előtti vizsgálatokhoz szükséges ultrahangot, valamint a 3D-s, minimál invazív szívbillentyűműtéteket segítő eszközt, a thoracoscopot is. Ezeket a betegellátás mellett az orvosi képzésben és a tudományos munkában is hasznosítják.

Dr. Rashed Aref, a szívsebészet osztályvezető főorvosa rámutatott, hogy a regionális szívcentrum új műszereihez hasonló eszközökből hazánkban csak pár darab található. A berendezésekkel biztonságosabb, gyorsabb beavatkozásokra van lehetőség. A kórházban jelenleg a szívműtétek 15 százalékát tudják elvégezni kis metszéssel, az ilyen beavatkozások arányát 30 százalékra kívánják növelni.

Forrás:

weborvos.hu