Értékes műszereket kapott a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészete

2022. április 20.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 89 millió forint értékben szerzett be műszereket a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészeti tanszéke számára. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az átadáson elmondta, hogy Zalaegerszeg egy high-tech iparral rendelkező város, ezért elvárható, hogy a kórháza is high-tech legyen. A járványra utalva hozzátette, hogy a vidéki kórházaknak is szükségük van a gyógyítás, a betegellátás teljes spektrumát biztosító berendezésekre, nemcsak a központi kórházcentrumoknak és klinikáknak, a kormány ezért is támogatta a Szent Rafael Kórház szívsebészetét műszerbeszerzéssel.

A miniszter köszönetét kifejezve kiemelte, hogy a Pécsi Tudományegyetem egyre intenzívebben vesz részt Zalaegerszegen az egészségügyi ellátásban és a tudományos kutatásban. Példaként említette, hogy a traumatológiai osztályon is tanszéket hoztak létre, ezáltal sikerült kilábalniuk a tavaly nyáron veszélybe került ellátási helyzetből, és még magasabb szintre emelni az ott zajló munkát.

Dr. Gasztonyi Beáta, a kórház főigazgatója felidézte, hogy 2021 szeptembere óta nemcsak oktatókórházként, de a PTE gasztroenterológiai, szívsebészeti és kardiológiai kihelyezett tanszékeként is működnek.

Dr. Rashed Aref, a zalaegerszegi szívsebészet osztályvezető főorvosa mutatta be az új eszközöket, ezek egyike egy 4D-s szívultrahang készülék, ami a szívsebészeti műtétek előtt és után a diagnosztikai kivizsgálást segíti. Hazánkban ugyancsak ritkaságnak számít a 3D-s toraszkóp, ami a minimál-invazív beavatkozásokat teszi lehetővé.

Forrás:

Zalai napló

Fotó:

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház közösségi oldala