Hiánypótló kardiológiai eszközök beszerzésére nyert támogatást a Klinikai Központ

2022. szeptember 23.

A szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett, illetve előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek ágynál történő monitorozására, felügyeletére használható modern és mobil eszközpark beszerzésére nyert el támogatást a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja. A Széchenyi 2020 program vissza nem térítendő, 300 millió forintos támogatásának köszönhetően szerezhetik be a hiánypótló eszközöket, melyekből a Szívgyógyászati Klinika és az I. sz. Belgyógyászati Klinika egyaránt részesül. A projekt európai uniós támogatással valósul meg.

A szív- és érrendszeri megbetegedések hazánk halálozási és megbetegedési statisztikájának élén állnak. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja kardiológiai eszközfejlesztésének célja a dél-dunántúli régióban a szív- és érrendszeri halálozási okok csökkentése, valamint a megbetegedések legkorszerűbb eszközökkel történő diagnosztizálása és kezelése. Az eszközfejlesztések kiemelt jelentőségűek azért is, mert a világjárvány következményeként jelentős számban vannak a poszt-COVID szindrómás kardiológiai betegek.

A Szívgyógyászati Klinika Baranya, Tolna és Somogy megyék regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumaként a nap 24 órájában folyamatosan látja el a dél-dunántúli régió szívbetegeit. A klinikán évente átlagosan 7500 fekvőbeteget gondoznak, valamint a kardiológiai szakambulancián évi 47 ezer vizsgálatot végeznek.

„A szívultrahang vizsgálat egy olyan kardiológiai alapvizsgálat, amelyet rutinszerűen végzünk el szívsebészeti műtétre, elektrofiziológiai beavatkozásra vagy pacemaker implantációra érkező betegeinknél. Nagy jelentősége van ennek a vizsgálatnak a szívelégtelen betegek és a stent- implantáció előtt álló koszorúérbetegek esetében is. A Szívgyógyászati Klinika járóbeteg kardiológiai szakambulanciájára a pályázat keretében érkező csúcskategóriájú szívultrahang készülék nagy segítséget nyújt az ideérkező szívbetegek gyors és pontos kivizsgálásában, és jelentős szerepet kap az orvostanhallgatók és a kardiológus szakorvosjelöltek képzésében is” – mondta dr. Cziráki Attila professzor, a Szívgyógyászati Klinika igazgatója.

Az I. sz. Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Tanszékén a tavalyi évben közel 4500 járó és több mint ezer fekvőbeteget gyógyítottak. Nem véletlen tehát, hogy erre a két klinikára kerülnek majd azok az új, modern eszközök, melyek a betegek monitorozását segítik, közvetlenül a betegágy mellett. A két klinikára egy-egy felső kategóriás echokardiográf készülék beszerzését tervezik az elnyert támogatásnak köszönhetően, amik a szív- és érrendszeri ellátás minőségi javulását jelentik a regionális centrumként működő klinikák számára.

Dr. Tóth Kálmán professzor, az I. sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója, a projekt szakmai vezetője így nyilatkozott: „Rendszeresen kezelünk infarktuson, vagy szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett, illetve előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegeket, akiknél nem elhanyagolható a veszélyes ritmuszavar, az akut szívelégtelenség vagy a légzési elégtelenség kialakulásának veszélye. Az életfunkciók folyamatos monitorozásával azonnal felismerhetőek ezek a veszélyes események. Fontos, hogy mindez a beteg mobilitását és rehabilitációját nem akadályozó módon történjen, melyre a telemetriás monitorozás optimális megoldást nyújt az újonnan beszerzendő eszközök beüzemelésével”.

Az új eszközök várhatóan 2023 második felében állnak majd a betegek rendelkezésére.

A projektről bővebb információt a projektek.pte.hu oldalon olvashatnak.

Forrás:

PTE