Kiválósági Centrumnak minősítették a Szívgyógyászati Klinikát

2024. május 24.

A szívritmuszavarok miatt végzett katéterablációk területén világszerte vezető piaci szereplő, a Johnson & Johnson, Biosense Webster "Centre of Excellence" (Kiválósági Centrum) minősítéssel ismerte el a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinika Elektrofiziológiai laborjának a tevékenységét.

A katéterabláció egy olyan, katéteres úton végzett műtéti beavatkozás, melynek célja a jellemzően szapora, esetleg szabálytalan szívdobogásérzéssel járó szívritmuszavar megszüntetése. A Johnson & Johnson Kiválósági Centrumként ismerheti el azokat a katéterablációs központokat, ahol teljesülnek az alábbi feltételek: klinikai centrum szakmailag elismert elektrofiziológussal és szakszemélyzettel; tréningek tartásához megfelelő infrastruktúrával rendelkezik; a Johnson & Johnson, Biosense Webster legújabb technológiáit használják; a Johnson & Johnson, Biosense Webster ajánlott munkafolyamata szerint történnek az ablációs beavatkozások.

Nem alapkövetelmény, de a PTE esetében különösen fontosnak találták az indoklás szerint, hogy a cég küldetésével összhangban törekszik a minimális, vagy zéró röntgensugárzás használatára, valamint hatékony a betegmenedzsment, optimalizált a műtőkihasználtság, és éves szinten nemzetközi mércével mérve is nagyszámú, komplex beavatkozás történik, évről-évre folyamatosan emelkedő számban.

A PTE Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikája az első magyar vidéki centrum – és egyúttal a második magyar centrum –, ami immár rendelkezik ezzel a kitüntető címmel.

Az elismerés kapcsán dr. Cziráki Attila professzor, a klinika igazgatója hangsúlyozta, hogy nagyon büszkék az elismerésre. Hozzátette, hogy a Szívgyógyászati Klinikán 2017-ben végezték az első röntgensugárzás-mentes katéterablációt, ami az azóta eltelt időszakban a napi rutin részévé vált. Röntgensugárzás-mentes katéterablációval a gyerekek és a várandósok beavatkozása is biztonságos, és a személyzet is mentesül a sugárvédelmi ruházat viselésétől.

Dr. Kupó Péter, a klinika egyetemi adjunktusa, az Elektrofiziológiai labor vezetője kiemelte: „Évente nagyságrendileg 700 páciens esik át laborunkban katéterablációs beavatkozáson, melyeknek közel fele röntgensugárzás-mentesen történik. Kiemelendő, hogy egyetlen magyar centrumként minden elektro-anatómiai, térképezőrendszer-vezérelt, pitvarfibrilláció ablációs beavatkozást - ami éves szinten mintegy 200 beteget érint – röntgensugárzástól mentesen végzünk.”

Az UnivTV videója a témában itt látható:

Forrás:

PTE

Fotó:

Kottász Gergely/PTE